TERITORIJALNO USTROJSTVO HRVATSKE

'Ukidanje općina je jalov posao'

07.12.2009 u 13:27

Bionic
Reading

Iako je analiza o eventualnom ukidanju općina, prema najavi Vlade, trebala biti gotova do kraja godine, konačno stanje u teritorijalnom ustroju države doznat će se ipak tek u drugoj polovici iduće godine

Konačno je krenula javna rasprava koja bi uz analizu Ministarstva uprave trebala dati odgovore na pitanje koje će općine zbog svoje nefunkcionalnosti morati na giljotinu. Prema prethodnim najavama Vlade, analiza je već trebala biti gotova, no vladajući su odlučili usporiti stvar, zbog čega su dobili pohvale na današnjem okruglom stolu Teritorijalno ustrojstvo Republike Hrvatske

Dok se iščekuju rezultati analize, jedna je stvar jasna - do lokalnih izbora svi su sigurni. 'Ništa od posla koji smo započeli, kao ni rezultata procesa ne može biti na tragu poništavanja rezultata lokalnih izbora', poručila  je premijerka Jadranka Kosor. Požalila se Kosor da dio lokalnih jedinica nema odgovarajuće financijske uvjete, zbog čega je Vlada pred kraj skoro svake godine zatrpana zahtjevima za financijskom pomoći.

'Ako se želi zarezati u ovom području, bit će nužan konsenzus političkih stranaka', rekla je Kosor, podsjetivši pritom da su na najavu ukidanja općina upravo najžešće reagirale političke stranke i politički interesi.

Ideja o političkom konsenzusu svidjela se i istarskom županu, IDS-ovcu Ivanu Jakovčiću koji, doduše, kao pravi problem vidi nedostatak novca, a ne pitanje koju ćemo općinu ukinuti. Naime, dok neke lokalne jedinice u državama poput Danske iz državnog proračuna dobivaju i 70 posto novca, u Hrvatskoj se ta brojka kreće oko 10 posto.

'Ne moramo biti Danska ili Španjolska, ali cilj bi nam trebao biti prosjek Europske unije', poručio je HNS-ovac Radimir Čačić koji je vladajuće prozvao da po pitanju reformi teritorijalnog ustroja nisu napravili ništa. 'Strategija regionalnog razvoja trebala je biti donesena 2008. Zakon o regionalnom razvoju trebao je biti donesen 2008. Ni od jednog, ni od drugog nismo vidjeli ništa', obrecnuo se Čačić.

Ukidanje općina nije se svidjelo ni profesoru zagrebačkog Pravnog fakulteta Ivanu Kopriću. 'Pipkanje po općinama i ukidanje tu i tamo koje ili pripajanje jalov je posao. Umjesto dvije slabe općine koje smo imali dosada, dobit ćemo jednu veću, ali podjednako slabu', rekao je Koprić.

Protiv ukidanja je i šef Udruge općina Đuro Bukvić. 'Mislim da bi to bilo neozbiljno. Određeni dio sredstava jedinica lokalne samouprave otišao je na izbore koji su bili prije šest mjeseci. U sljedeće četiri godine treba napraviti podrobnu analizu i široku javnu raspravu i onda ćemo vidjeti ima li ili nema elemenata za ukidanje općina', rekao je Bukvić.

Analiza bi, prišapnuo nam je ministar uprave Davorin Mlakar, trebala biti gotova nakon sljedećeg ljeta. Zasada postoje samo privremeni rezultati pilot-projekta koji je u Splitsko-dalmatinskoj županiji napravila privatna Mikro grupa. Iako su u svom istraživanju obuhvatili samo financijsko-razvojnu dimenziju, već se stvorila rang-lista općina i gradova. Tako je od splitsko-dalmatinskih gradova vodeći Supetar, a slijede ga Hvar, Makarska i Split, dok je Vrlika na zadnjem mjestu. Što se pak tiče općina, najperspektivnije je Dugopolje, dok na zadnjim mjestima stoje Zmijavci, Prgomet i Lećevica.

Iako je pomalo čudno to da privatna firma radi studiju za vladajuće, a ne Ministarstvo uprave koje bi ionako trebalo imati podatke, Mlakar kaže da je Mikro grupa besplatno ustupila svoje dosadašnje podatke. 'Mikro grupa s nama tek ugovara suradnju za sljedeću godinu i tek kada se skupe podaci, moći ćemo govoriti o cijeni. Kada se sve utvrdi, onda ćemo prema Zakonu o javnoj nabavi i od drugih zatražiti ponudu, odnosno projekt ako će ga netko moći napraviti', zaključio je Mlakar.