PRIVREMENA SUSPENZIJA

Ukidaju se vize za Ruse, Kineze, Indijce...

25.02.2010 u 17:17

Bionic
Reading

Na zatvorenom dijelu današnje sjednice Vlada je donijela Odluku o privremenoj suspenziji viznog režima za državljane Republike Kazahstana, Ruske Federacije i Ukrajine koja će se primjenjivati od 1. travnja do 31. listopada 2010., priopćeno je iz vladina Ureda za odnose s javnošću.

Vize se neće privremeno zahtijevati od nositelja valjanih putovnica i za kratkotrajni boravak do 90 dana, odnosno za prelazak preko državnog područja RH. Donesena je i Odluka o privremenom olakšanom ulasku stranaca u Republiku Hrvatsku, na osnovi valjanih schengenskih dozvola boravka i viza, u svrhu turističkog posjeta RH.

Kao mjera liberalizacije hrvatskog viznog režima u svrhu olakšavanja ulaska stranih turista u RH u 2010., privremeno se neće zahtijevati vize za određene kategorije stranaca i to: za strance koji imaju valjanu schengensku dozvolu boravka, zatim za strance koji dolaze brodovima na kružnom putovanju, ako imaju valjanu schengensku vizu, zatim za državljane Republike Indije i Narodne Republike Kine koji skupno i organizirano turistički posjećuju RH, ako imaju valjanu schengensku vizu te za državljane Hašemitske Kraljevine Jordana, Države Katara, Države Kuvajta, Sultanata Omana i Ujedinjenih Arapskih Emirata, ako imaju valjanu schengensku vizu.

Slična mjera donesena je i uoči lanjske turističke sezone za državljane pojedinih zemalja, što je rezultiralo povećanim brojem turista iz tih zemalja. Donesena je i Odluka o raspisivanju javnog poziva za prikupljanje ponuda za kupnju 86.785 dionica društva Bizovačke toplice d.d., Bizovac, pod posebnim uvjetima. Vlada je zadužila Hrvatski fond za privatizaciju da raspiše javni poziv. Radi se o 99,44 posto temeljnog kapitala Društva, nominalne vrijednosti 130.177.500,00 kuna, a početna cijena bit će 1,00 kuna.

Dana je prethodna suglasnost na Prijedlog statuta Agencije za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda zrakoplova. Vlada je danas raspustila Općinsko vijeće Općine Stari Mikanovci, čime je prestao mandat vijećnicima. Tomislav Raić imenovan je povjerenikom Vlade RH za obavljanje poslova iz nadležnosti Vijeća.

Prihvaćena su pokroviteljstva Vlade nad 1. međunarodnom znanstvenim skupom 'Status i uloga žene u ruralnim područjima', koji će se održati u Zagrebu 19. i 20. listopada ove godine, zatim nad 10. festivalom komorne glazbe 'Julian Rachlin i prijatelji', koji će se održati u Dubrovniku, od 1. do 15. rujna ove godine, te nad Drugom međunarodnom konferencijom 'Sigurnost gradova 2010.', koja će se održati u Zagrebu, 31. ožujka ove godine.