INFORMACIJE S TERENA

Ujević demantira Beroša i poručuje: Trebalo bi razmišljati o sljedećoj Covid bolnici u Zagrebu

27.11.2020 u 18:48

Bionic
Reading

Boris Ujević, dopredsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika, komentirao je epidemiološke mjere i današnje izjave ministra zdravstva Vilija Beroša o pandemiji koronavirusa i bolničkom sustavu koji raspolaže sa 1150 respiratora

'Normalno da će ministar govoriti da je sve u redu i da se ništa loše ne dešava. Što se silnih brojki tiče, one informacije koje mi imamo na terenu su daleke od onih egzaktnih brojki o kojima govori ministar' kaže Vujević za N1, dodajući da 'ne postoje toliko velike brojke, mnogi respiratori su zastarjeli, već su otpisani, nema ni rezervnih dijelova, niti se mogu servisirati'.

>>> Beroš govorio o pucanju sustava, Đikiću, sipao brojke o respiratorima, no nije znao reći broje li se među preminule samo oni iz bolnica

'Tako da ta brojka od oko 1100 respiratora - po onim informacijama koje mi imamo na terenu - nije točna', ustvrdio je dr. Ujević.

Na pitanje misli li da su nove, strože mjere zakašnjele, odgovara da su sve krovne liječničke udruge, izvršni odbori od preko 70 liječnika gdje su uključeni i epidemiolozi i infektolozi, još 2.studenog tražili od premijera i Vlade da se donesu mjere koje su - još u nešto blažem obliku - donesene jučer.

'Dakle, od 2.11. do 27.12., sami izračunajte koliko je to dana', istaknuo je Ujević.

  • +13
Zagreb: Prosvjed medicinskih djelatnika KB Dubrava zbog situacije s koronavirusom Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Osvrnuo se i na bolnički sustav. 'Varaždin, Čakovec, Zabok i Sisak - to su bolnice koje su skoro popunjene. Ono što se stalno komunicira je uvijek ista priča - ako se ove brojke nastave, ako se ne počnu smanjivati, bolnice će se prepuniti. A bolnice koje sam nabrojao, pitanje je dana kada više neće moći primati pacijente', kaže.

'To u principu vrijedi i da KB Dubravu i po mom mišljenju bi već sada u Zagrebu trebalo početi razmišljati koja je sljedeća bolnica koja će biti covid bolnica', rekao je dr. Ujević.

Video: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Kako komentira najavu ministra Beroša da će liječnici biti financijski nagrađeni za svoj trud i rad?

'Macron je svoje liječnike i zdravstveno osoblje nagradio tamo negdje 1.5. ili 1.6. Ovo ne da kasni, nego nemam riječi za to', oštar je Ujević.

'Koliko se ja mogu sjetiti, mi smo išli na parlamentarne izbore jer se pričalo da moramo ići sada (na ljeto, op.a.) jer je to period kada nema korone, na jesen će doći novi val. Vrlo se dobro znalo ili se bar tvrdilo da se zna da će na jesen doći novi val. Međutim, taj novi val, meni se čini, nismo dočekali onako spremni kao što svi političari tvrde da smo spremni', dodao je.

Zaključno je kazao kako ne može komentirati za cijelu bolnicu u kojoj radi (KB Sveti duh), ali on osobno nije primijetio smanjeni priljev pacijenata ili ljudi koji su dolaze na pregled.

  • +9
Na 12 lokacija u Zagrebu započelo testiranje na COVID-19 brzim testovima Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL