ODUZETO 67.186 KUTIJA CIGARETA

Uhićeno 29 hrvatskih i stranih krijumčara cigareta

04.08.2011 u 13:40

Bionic
Reading

Pretragama je na više lokacija oduzeto ukupno 67.186 kutija cigareta stranih nadzornih markica, koje su bile namijenjene za preprodaju na zagrebačkom i sisačkom području. Uhićeno je 29 osoba

Višemjesečnim kriminalističkim istraživanjem policijski službenici Odsjeka organiziranog kriminaliteta Policijske uprave sisačko-moslavačke prekinuli su dobro organiziran krijumčarski lanac duhanskih proizvoda iz susjedne Bosne i Hercegovine u Hrvatsku.

Pretragama je na više lokacija oduzeto ukupno 67.186 kutija cigareta stranih nadzornih markica, koje su bile predviđene za preprodaju na zagrebačkom i sisačkom području. Na taj je način državni proračun RH oštećen za oko 1,3 milijuna kuna, kolika je stvarna tržišna vrijednost cigareta u Hrvatskoj. Zbog kaznenih djela izbjegavanja carinskog nadzora i udruživanja za počinjenje kaznenih djela procesuirano je 29 osoba, 21 s područja Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije te osam s područja Srbije i Republike Srpske.

'Završnom smo akcijom, zahvaljujući uspješnoj suradnji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, općinskim državnim odvjetništvima u Sisku i Zagrebu, te drugim jedinicama MUP-a, uspješno ostvarili naš strateški cilj. Iako se teško dolazilo do informacija, jer šverceri koriste nove modalitete krijumčarenja, upornim smo istraživanjima završili prvu akciju, ali rad nastavljamo', rekao je načelnik odsjeka Mile Jurčević

Sve su uhićene osobe privedene na saslušanje, neke su zadržane ili pritvorene, a neke puštene. Kako je rekao voditelj policijskog Odsjeka Igor Pasanec, većina uhićenih osoba dosad je policiji dosad bila nepoznata. Zbog sumnje da su počinili 17 kaznenih djela, protiv osumnjičenih su podnesene kaznene prijave USKOK-u te općinskim državnim odvjetništvima u Sisku i Zagrebu.