AKCIJA TITANIK

Uhićeno 12 osoba zbog mita

29.04.2009 u 19:49

Bionic
Reading

U koprivničko-križevačkoj Policijskoj upravi održana je danas konferencija za novinare na kojoj su objavljeni rezultati akcije "Titanic", pokrenute zbog nezakonitosti u izdavanju dozvola za upravljanje brodicama na području Koprivničko-križevačke županije te na području drugih županija.

Kriminalistička obrada dosad je provedena nad 12 hrvatskih državljana osumnjičenih da su davali i primali mito, koji su jučer uhićeni.

Policijske izvide su nekoliko mjeseci provodili koprivničko-križevačka Policijska uprava, USKOK i Uprava kriminalističke policije MUP-a.

Sumnja se u 12 osoba, od kojih su dvije, u dobi od 59 i 30 godina, sa zagrebačkog područja načelnici dvaju odjela Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i članovi ispitnog povjerenstva za voditelje brodica kategorije A i B, a tereti ih se da su izdavali potvrde i dozvole za upravljanje brodicama osobama koje nisu pristupile ispitima te da su za to primali novac.

"Osobu u dobi od 45 godina s područja Koprivnice teretimo da je posredovala između njih i 'kandidata' te da je tražila osobe spremne da tako dođu do dozvola za upravljanje brodicama. Tu je uslugu naplaćivao od 1600 do 2000 kuna, od kojih je dio iznosa zadržao, dio je odlazio u džepove načelnika odjela, a manjim dijelom je plaćano izdavanje dozvola", rekao je načelnik Odjela kriminalističke policije Ivan Bračko.

U pronalaženju zainteresiranih kandidata pomagali su mu osumnjičenik iz Koprivnice u dobi od 39 godina te 42-godišnji osumnjičenik iz Međimurske županije, za što su također dobivali novac.

Na taj je način do nezakonitih dozvola za upravljanje brodicama došlo pet osoba iz Međimurske županije, dvije sa zagrebačkog područja i jedna osoba iz Koprivničko-križevačke županije.

Županijski sud u Zagrebu izdao je nalog za premetačinu poslovnih prostorija, obiteljskih kuća i ostalih prostorija osumnjičenika, pri čemu su oduzeti predmeti koji ih dovode u vezu s kaznenim djelima.

Osumnjičenici su uhićeni 28. travnja, a zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo primanja i davanja mita te pomaganja u tomu kaznenom djelu, dvojica osumnjičenika danas su uz kaznenu prijavu dovedeni istražnome sucu Županijskoga suda u Zagrebu. Protiv desetorice osumnjičenika bit će podnesena kaznena prijava USKOK-u redovitim putem.

Ivan Bračko istaknuo je da je policija utvrdila kako je takvog kršenja zakona bilo i u drugim dijelovima Hrvatske te da će zato broj uhićenika biti veći.