'BREAKING NEWS'

Uhićenje Mladića udarna vijest svjetskih medija

26.05.2011 u 15:05

Bionic
Reading

Uhićenje Ratka Mladića u Srbiji trenutno je glavna vijest na internetskim stranicama vodećih svjetskih novinskih agencija Reutersa i BBC-a, američkog NPR-a i CNN-a, britanskog Guardiana, francuskog Le Figaroa, njemačkog Die Zeita

Američki NPR izvještava da je uhićeni Ratko Mladić (69) bio prvi na europskoj listi traženih ratnih zločinaca.

NPR navodi da je Mladićeva okrutnost bila legendarna: 'Spalite im mozgove', jednom je zaurlao dok su njegovi ljudi zasipali granatama Sarajevo. Takva je bila i njegova arogancija. Sam sebi dao je nadimak 'Bog' i držao ovce kojima je nadjenuo imena zapadnih čelnika koje je prezirao.

Samo nekoliko sati prije masakra u Srebrenici, podsjeća NPR, Mladić je podijelio bonbone muslimanskoj djeci, govoreći im da će sve biti u redu, čak tapšajući jednog od njih po glavi. Ta mračna slika zauvijek će ostati urezana u misli onih koji su preživjeli masakr u Srebrenici.

NPR dalje navodi detalje iz Mladićeve biografije, od rođenja do imenovanja generalom Karadžićeve vojske.

Britanski Guardian piše da je bilo pitanje vremena kada će, nakon uhićenja Karadžića, pasti i Mladić, koji i dalje ostaje heroj za većinu Srba. Mladić se, prema Guardianu, pokazao prepredenijim od Karadžića: njegova obitelj podnijela je zahtjev da ga se proglasi mrtvim, dok se egzibicionist Karadžić pojavljivao na skupovima kao nadriliječnik.

Oni koji poznaju Mladića opisuju ga kao hrabrog, zastrašujuće tvrdoglavog, bez smisla za humor, te kao vještog igrača šaha.

'Uhićenjem Karadžića i sada Mladića, Srbija će tvrditi da su glavne zapreke za članstvo u Europskoj uniji uklonjene', piše Guardian.

Na BBC-u je gostovao Bob Stewart, bivši zapovjednik UN-a u BiH, koji je 'apsolutno oduševljen' vijestima u uhićenju Ratka Mladića. Govoreći o srbijanskim vlastima, rekao je da su već dugo znali gdje se skriva, te su ga s vremenom odlučili uhititi.

BBC prenosi navod beogradskog B92, prema kojemu se osumnjičeni predstavio imenom Milorad Komadić. Podsjeća da je general Ratko Mladić bio šef vojske vođe bosanskih Srba, Radovana Karadžića, tijekom rata u BiH.

Nakon što je neko vrijeme slobodno živio u Beogradu, nestao je nakon što je uhićen bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević, 2011. godine. Kada je u srpnju 2008. uhićen Karadžić, krenula su nagađanja da će uskoro biti uhićen i Mladić.

CNN je još nepotvrđenu vijest o uhićenju Ratka Mladića objavio kao 'breaking news', prenoseći uglavnom informacije B92. Potom je prenio dijelove konferencije za novinare srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, na kojoj je potvrđena vijest o uhićenju, kao i komentar bivšeg mirovnog posrednika EU-a za bivšu Jugoslaviju Davida Owena, koji upozorava da je Mladić i dalje heroj nekima od svojih vojnika i da su ga pristaše skrivale u Srbiji.

CNN prenosi i izjavu visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, koja je pozdravila uhićenje kao pobjedu za 'vladavinu prava u Srbiji', te pohvalila Tadića i njegovu vladu za 'ovu hrabru akciju' pozivajući istovremeno na brzi transfer Mladića u Nizozemsku.

Britanski Independent piše da je Srbija bila pod intenzivnim pritiskom da uhiti Mladića, te da se glavni haški tužitelj Serge Brammertz žalio da tamošnje vlasti ne čine dovoljno po pitanju uhićenja ratnih zločinaca.

Brammertz idućeg mjeseca podnosi Vijeću sigurnosti UN-a izvješće o napretku Srbije. Njegova izvješća ključna su u nastojanjima te zemlje da postane kandidat za članstvo u EU, koja je status uvjetovala upravo uhićenjem Mladića.

Independent također piše da su vijest o uhićenju provalili hrvatski mediji, te prenosi izjavu glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena da Mladićevo uhićenje nakon gotovo 16 godina od optužnice 'konačno nudi šansu za ostvarivanje pravde'.