VUKOVIĆ, ŽABČIĆ, GODEC

Uhićenima u aferi Daimler dvodnevni pritvor

06.04.2011 u 07:23

Bionic
Reading

Nakon maratonskog davanja iskaza Marku Vukoviću, Ivan Žabčiću i Tomici Godecu, osumnjičenima za zlouporabu položaja i ovlasti te pranje novca u aferi Daimler karlovački istražni sudac Ivan Perković odredio je 48-satni pritvor, po tvrdnji jednog od odvjetnika, izjavili su da nisu krivi

Sučevu odluku za Radio Mrežnicu je potvrdila glasnogovornica suda Alenka Laptalo, kazavši da je Vukoviću, Žabčiću i Godecu određeno 48 satno zadržavanje zbog opasnosti utjecaja na svjedoke. U ta dva dana Županijsko državno odvjetništvo mora podnijeti istražni zahtjev.

Snježana Gašić, odvjetnica Marka Vukovića, kazala je novinarima nakon saslušanja da im se neće suditi po uskočkom zakonu koji je na snazi, nego po starom zakonu o kaznenom postupku, jer su i inkriminacije koje se osumnjičenicima stavljaju na teret počinjene u vrijeme kada je važio stari zakon. Kazna za pranje novca po starom je do pet godina zatvora, a po novom do osam, a po starom je 'za naše branjenike na snazi već i relativna zastara kaznenog progona', kazala je.

Jedan od dobrih argumenata obrane Vukovića i Žabčića je, po njezinu mišljenju, i činjenica da ih se tereti za zloporabu položaja i ovlasti kao da su bili odgovorne osobe, direktori, a nisu, već vlasnici, te je dodala da je novac išao na njihove račune kao privatne osobe, a koristili su ga za kupnju prostora u kojem se sada nalazi tvornica oružja HS produkt.

Odvjetnik Ivana ŽabčićaTihomir Rubeša kazao je da su i Vuković i Žabčić i Godec porekli ono za što ih se tereti te da su zadovoljni što se otvara istraga da bi kroz nju mogli otkloniti sumnje o kojima se u medijima nagađa već godinu dana.

'Nikakvo se mito i korupcija ne spominje u ovoj kaznenoj prijavi, pa mnogobrojne spekulacije i medijski napisi s tim u vezi nemaju nikakve osnove', kazao je Rubeša.

Po njegovu mišljenju, upravo zbog medijskog pritiska i svega što je prethodilo uhićenju, Županijsko državno odvjetništvo podignut će u narednih 48 sati istražni zahtjev, ali tek treba vidjeti hoće li on sadržavati sve što je pobrojano u kaznenoj prijavi ili će, kako očekuje Rubeša, smanjiti inkriminaciju.

Bez obzira na to, on je 'siguran da će u daljnjem tijeku postupka obrane njihovih branjenika biti prihvaćene, jer protuzakonitih radnji nije bilo'.

Odvjetnik trećeg osumnjičenog Godeca Mitko Naumovski rekao je za svog branjenika Godeca da je sucu kazao da je sumnja koja ga tereti 'čista glupost' i u opširnom izlaganju iznio svoje argumente za to.

Bivše suvlasnike ozaljske tvrtke IM Metal Žabčića i Vukovića policija sumnjiči da su na privatne račune primili 250.000 eura od 'tvrtke sa sjedištem u Njemačkoj'. Tim su novcem kupili nekretnine i poslovne prostore na području Karlovca, koje su kasnije iznajmili tvrtki čiji su u tom trenutku bili vlasnici te pozajmicu nikada nisu vratili. Treći osumnjičeni Godec tereti se za zlouporabu položaja i ovlasti jer je, na račun pružanja konzultantskih usluga preko svoje tvrtke sa sjedištem u Americi, primio 1,6 milijuna eura, iako konzultantske usluge ustvari nisu bile obavljene.

Afera Daimler počela se spominjati nakon što je u Americi otkriveno da je ta tvrtka platila više od 100 milijuna dolara mita dužnosnicima u raznim državama, među kojima je navodno i Hrvatska. Ugovor s Daimlerom sklopljen je u vrijeme dok je ministar unutarnjih poslova bio Šime Lučin, a prema tvrdnjama američkih tužitelja mito je za kupnju 210 vatrogasnih vozila isplaćivano do 2008. godine.

Nakon uhićenja dvojice suvlasnika tvrtke IM Metal iz Ozlja, Marka Vukovića i Ivana Žabčića, u SDP-u su procvjetali: u ime stranke pred novinare je stao saborski zastupnik i bivši ravnatelj policije Ranko Ostojić i prokomentirao policijsko priopćenje koje, priznaje, ni sam nije do kraja razumio.

'Punih godinu dana nakon što smo tražili da se rasvijetli ova afera i prestane s podmetanjem članovima vlade pokojnog Ivice Račana, pokazalo se da smo bili u pravu. Ovo nije bitno samo za SDP, već i za Hrvatsku', kazao je Ostojić.

Upozorio je da je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko evidentno lagao kada je u veljači ove godine izjavio da se aferom Daimler bavi USKOK.