KORUPCIJSKA HOBOTNICA

Uhićenim policajcima jednomjesečni pritvor

29.09.2012 u 15:00

Bionic
Reading

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv jučer uhićene dvojice policijskih službenika zbog osnovane sumnje da su za novac otkrivali podatke iz istrage zainteresiranim osobama, znajući da time otežavaju kriminalistička istraživanja

Mjesecima su ih pratili. Znali su da odaju policijske tajne. Bili su 'duboko grlo' u policiji. No obojica su konačno uhićena. Jedan inspektor iz Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala i njegov kolega iz zagrebačke policije 'pali' su zbog odavanja službenih tajni kriminalcima, onima koje je policija istraživala, upletenima u najteža kaznena djela i korupciju. Zahvaljujući upravo korumpiranosti ove dvojice 'čuvara reda', bili su neko vrijeme u prednosti. Znali su što im se sprema, koji dokazi protiv njih postoje, trebaju li bježati, što trebaju sakriti ili uništiti, piše Novi list

Jedan od krakova ove korupcijske hobotnice u redovima policije navodno vodi i do dijela medija, kojima su, doduše posredno, također dostavljani podaci iz tajnih istraga.

I dok je zagrebački policajc lišen slobode još u četvrtak navečer, njegovog kolegu iz PNUSKOK-a istražitelji su dočekali u petak ujutro kada je stigao na posao. Tijekom dana trajale su pretrage njihovih domova i automobila.

Pretražena su im i službena računala ne bi li se prikupili dodatni dokazi o njihovu 'drukanju'. Danas se očekuje ispitivanje u sjedištu USKOK-a. Tamo će ih tužitelji pitati upravo o operacijama što su im ih 'minirali' odajući povjerljive informacije.

Osnovano se sumnja da su prvoosumnjičenik, policijski službenik PNUSKOK-a, Odjela suzbijanja korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb, i drugoosumnjičenik, policijski službenik PU zagrebačke, od srpnja do rujna 2012. godine, u Zagrebu, zainteresiranim osobama dostavljali podatke o provođenju posebnih dokaznih radnji za čije operativno provođenje je bio zadužen prvoosumnjičenik. Osumnjičenici su se dogovorili da će prvoosumnjičenik podatke prikupljene tijekom operativnog provođenja posebnih dokaznih radnji davati drugoosumnjičeniku koji će ih potom prenositi zainteresiranim osobama od kojih će dobivati novčane naknade koje će potom međusobno dijeliti. Sukladno prethodnom dogovoru osumnjičenici su, znajući da time otežavaju i onemogućavaju provođenje posebnih dokaznih radnji i kriminalističko istraživanje, u više navrata zainteresiranim osobama dostavili navedene podatke, za što su dobili novčane nagrade.

Osim toga, prvoosumnjičenik je 26. rujna 2012. jednu osobu, nakon što je tijekom operativnog rada na provođenju posebnih dokaznih radnji saznao da ta osoba kontaktira s osobama nad kojima se provode posebne dokazne radnje, osobno obavijestio o do tada prikupljenim saznanjima.

Sudac istrage zadržao ih je u jednomjesečnom pritvoru.