PRIPADNICI ZULFIKARA

Uhićeni u SAD-u zbog zločina nad Hrvatima u BiH

14.04.2011 u 08:50

Bionic
Reading

Dvoje američkih državljana bosanskohercegovačkog porijekla uhićeno je u srijedu na zahtjev Bosne i Hercegovine zbog ratnih zločina nad bosanskim Hrvatima počinjenih u toj zemlji prije 18 godina, objavio je Reuters

Kako se navodi u sudskim spisima, Edin Džeko (39) i Rasema Handanović (38) bili su pripadnici posebne postrojbe Armije BiH 'Zulfikar'. U travnju 1993. njihova je postrojba napala selo Trusinu u općini Konjic gdje je ubila više od deset hrvatskih civila i ratnih zarobljenika, te ranila četvero civila uključujući i dvije bebe, stoji u zahtjevu za izručenjem.

Džeko je živio u Everettu u saveznoj državi Washington, a američko državljanstvo je dobio 2006. pošto je u tu zemlju doselio 2001. Handanović je američka državljanka od 2002., a živjela je u predgrađu Portlanda u Oregonu. Oboje su optuženi za ubojstva hrvatskih civila, te za sudjelovanje u strijeljanju hrvatskih ratnih zarobljenika 16. travnja 1993. Američke vlasti koordinirale su njihovo uhićenje i oboje se spominju u istom sudskom spisu.