KINA

Uhićeni roditelji žrtava 'mliječnog' skandala

02.01.2009 u 14:00

Bionic
Reading

Kineska policija uhitila je u petak skupinu roditelja čija su djeca oboljela od mlijeka zatrovanog melaninom pokušavajući ih spriječiti da održe konferenciju za novinare, izjavio je jedan od očeva

Najmanje šestoro djece umrlo je zbog bubrežnih kamenaca, a više od 290.000 oboljelo od mlijeka zatrovanog melaninom što je poljuljalo ionako slabo povjerenje u kineske proizvode i izazvalo masovno povlačenje kineske robe diljem svijeta.

Tian Wanhua, 66-godišnja bivša direktorica bankrotirane tvrtke Sanlu Group, priznala je u srijedu krivnju za "proizvodnju i prodaju lažnih ili loših proizvoda". Očekuje se da će biti osuđena na kaznu doživotnog zatvora, prenosi list Peking News.

Jedan od očeva čije je 13-mjesečno dijete oboljelo od bubrežnih kamenaca rekao je da je nekoliko roditelja odvedeno u radni logor u predgrađu Pekinga.

"U kućnom smo pritvoru i nisu nam dali nijedan razlog zašto nas drže ovdje", rekao je on u telefonskom razgovoru za Reuters.

Petoro roditelja je zadržano, ali su ostali ipak održali konferenciju za novinare podsjećajući na obećanja dana djeci.

"Vlada kaže da je medicinska skrb besplatna, no kada stvari spustimo na lokalnu razinu situacija se mijenja. Već sam platio više od 7.300 dolara za operaciju i liječenje", rekao je otac iz provincije Sichuan.

Oko 22 mljekare u vlasništvu tvrtke Sanlu ispričalo se javnosti i zatražilo oprost. "Žao nam je što smo nanijeli štetu djeci i društvu", stoji u SMS porukama odaslanima milijunima Kineza. "Ispričavamo se i molimo vas za oprost", dodaje se u poruci.