PET SATI PROVELI U POLICIJI

Uhićeni radnici Jadrankamena pušeni iz pritvora

03.05.2012 u 17:27

Bionic
Reading

Desetak jutros privedenih radnika Jadrankamena koji su započeli prosvjed pred tvornicom zbog dolaska stečajnog upravitelja Ive Bućana, bračka je policija iz Policijske postaje Supetar na slobodu pustila oko 14 sati, a u Pučišćima su ih uz pljesak dočekale kolege, desetak sindikalista Nezavisnog sindikata Brodosplit i mještani

Privedeni radnici su kazali kako se policija, koja ih je u postaji držala od 9 sati ujutro, prema njima ophodila 'ljudski i korektno', te da su im kazali kako samo moraju raditi svoj posao.

Radnik Jadrankamena Pero Orlandini, jedan od jutros uhićenih, rekao je da su u postaji alkotestirani, da su im policajci rekli da su remetili javni red i mir i da su njemu poderali majicu. No i on je istaknuo da je 'sve bilo regularno'. 'Čini mi se kako je policija zaista bila solidarna s nama', rekao je Orlandini.

Radnik Marino Eterović, koji je također jutros završio u policijskoj postaji, kaže kako mu još nije jasno zašto ga je policija privela. 'Nemam pojma. Nisam ništa napravio. Samo sam bio sa svojim kolegama i ništa nam drugo nije bilo bitno već očuvati naš Jadrankamen', rekao je.

Iako nije radnik Jadrankamena već Dalmadoma, Dino Drpić se kao mještanin Pučišća solidarno pridružio radnicima u njihovom prosvjedu. 'Optužili su nas da smo mi zabranili ulazak stečajnom upravitelju. Koje su to priče, pa di radnici mogu takvo što napraviti', rezignirano je kazao Drpić.

Malo prije povratka pritvorenih radnika okupljenim prosvjednicima na glavnom pučiškom trgu u samoj blizini zgrade uprave Jadrankamena su se pridružili sindikalisti Brodosplita na čelu s predsjednikom Nezavisnog sindikata Zvonkom Šegvićem. Oni su, kao i desetak radnika Montera i Uzora, sestrinskih poduzeća Jadrankamena u vlasništvu Bruna Orešara, došli iz Splita na Brač radi potpore radnicima Jadrankamena.

Desetak minuta prije 14 sati u nekoliko kilometara udaljenom pogonu Jadrankamena, bračka policija je radnicima Jadrankamena oduzela kombi vozilo koje su radnici, kazao je sindikalist Tonči Drpić, registrirali svojim novcem, a služilo im je za prevoženje radnika iz drugih mjesta Brača u pogon Jadrankamena.

Joško Drpić, zaposlenik pilane Jadrankamena bio je za volanom kombija u kojem je prevezao osam radnika Montera u pogon kako bi im pokazao što se sve nalazi u njemu. 'Kad sam kombijem ušao u pogon, na ulazu nije bilo policije, već samo zaštitari. Kada smo pošli van zaustavila nas je policija, legitimirala i uzela nam kombi kazavši kako ne možemo ništa iznositi vani jer je sve dio stečajne mase', rekao je.

U znak prosvjeda zbog odnosa vlasti prema Jadrankamenu, večeras će na rivi pokraj zgrade uprave radnici upaliti krijes, a mještani Pučišća će u prozorima upaliti svijeće, najavio je sindikalist Tonči Drpić.