UKRALI 300.000 KUNA

Uhićeni pljačkaši pošte iz Čepina

09.04.2010 u 15:20

Bionic
Reading

Četvorica razbojnika iz Čepina, nedaleko od Osijeka, privedena su danas uz kaznene prijave istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku pod sumnjom da su 22. siječnja oko 18 sati iz poslovnice Hrvatskih pošta u tome mjestu opljačkali otprilike 300.000 kuna

Tada su pod prijetnjom oružja, odjeveni u maskirne odore s crnim kukuljicama preko glava, dvojica razbojnika novac otuđila od 47-godišnje službenice, jedan je u blizini nadzirao situaciju, a četvrti ih je u automobilu čekao spreman na bijeg.

Kod najstarijeg među njima, 30-godišnjaka, pronađene su četiri automatske puške, pištolj i četiri replike automatskog i poluautomatskog oružja sa 500 komada streljiva različitog kalibra te novac i crna kukuljica, kod jednog 23-godišnjaka replika automatskog oružja i novac, a kod preostalih 23-godišnjaka i 24-godišnjaka pronađen je i oduzet novac, ukupno oko 16.000 kuna u domaćoj valuti i u eurima. U njihovim domovima pronađene su i knjige u kojima su opisana neka od najpoznatijih svjetskih razbojništava te dvije crne kukuljice za maskiranje, izvijestila je Edita Roterbauer, glasnogovornica Osječko-baranjske PU.

Nijedan iz razbojničke skupine nije dosad kazneno evidentiran, a jedan je i djelatna vojna osoba, pa je utoliko policiji bilo teže razriješiti slučaj.

'Pojačanim operativnim radom i strpljivim slaganjem saznanja te pronalaskom nekih predmeta uspjeli smo razriješiti slučaj i spriječiti buduća slična djela koja je skupina planirala izvršiti. Za tu su svrhu nabavili oružje i vjerne replike, a vidi se i želja počinitelja za edukacijom i psihološkom stabilnošću za daljnja počinjenja', rekao je Ivica Milković, načelnik Sektora kriminalističke policije Osječko-baranjske PU.

Josip Adrić, načelnik Odjela općeg kriminaliteta, rekao je da su razbojništva u najvećem porastu među kaznenim djelima u Hrvatskoj, a ovo počinjeno u Čepinu odskače po društvenoj opasnosti, načinu počinjenja i pripremnim radnjama. S tako vjernim replikama oružja koje inače koriste pripadnici specijalne policije i vojske prvi su se put susreli. Ono je dostupno na tržištu, a razbojnici su ga kupili preko interneta za 2.000 do 2.700 kuna po primjerku.

Opljačkanim novcem uglavnom su plaćali kreditne obveze i adaptirali stambene objekte, a jedan od njih dio novca deponirao je i u sefu banke. Plijen su podijelili na četiri jednaka dijela. Za to je kazneno djelo predviđena kazna od tri do 12 godina zatvora.