RATNI ZLOČIN

Uhićeni osumnjičeni za silovanje u okupiranom Dalju

29.05.2012 u 17:16

Bionic
Reading

Temeljem rezultata kriminalističke obrade provedene, u suradnji s osječkim Županijskim državnim odvjetništvom (ŽDO) službenici osječko-baranjske Policijske uprave uhitili su 58-godišnjeg i 50-godišnjeg hrvatskog državljanina, zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, izvijestio je ŽDO na svojim internetskim stranicama

U priopćenju se navodi se kako postoji osnova sumnje da su obojica osumnjičenika, tijekom kolovoza 1991. u Dalju, kao pripadnici Teritorijalne obrane Dalja, nakon što su srpske paravojne postrojbe i pripadnici tzv. JNA okupirali mjesto, protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, u nakani iživljavanja, fizički i psihički zlostavljali, prisilno zatvarali i seksualno zlostavljali članove jedne hrvatske obitelji.

Tako su pred 59-godišnjom majkom te kćerima, starim 41 i 34 godine, te 31-godišnjim sinom, rukama i nogama tukli po glavi i tijelu 57-godišnjeg oca, dok su nad oštećenom 41-godišnjom kćerkom počinili nasilni spolni odnos i pri tome, uz prijetnju puškom i nožem, prisilili ostale članove da to gledaju.

Nakon ispitivanja osumnjičenika, sucu istrage Županijskog suda u Osijeku je predloženo određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ometanja istrage te zbog posebno teških okolnosti počinjenja djela, izvijestilo je ŽDO.