PROTIV NAGRADE ZA MIR

Uhićeni kineski disidenti koji su slavili Nobela

09.10.2010 u 09:10

Bionic
Reading

Službeni kineski tisak osudio je u subotu dodjelu Nobelove nagrade za mir Liu Xiaobu dok su disidenti koji su slavili tu nagradu uhićeni, potvrdila je udruga za zaštitu ljudskih prava.

Peruanski književnik Mario Vargas Llosa, ovogodišnji dobitnik Nobela za književnost, u petak je rekao da je dodjela Nobelove nagrade za mir zatvorenom kineskom disidentu Liu Xiaobou priznanje i svim kineskim disidentima. "Za mene je to sjajna vijest jer ljudi često zaboravljaju da Kina, koja ostvaruje izvanredne gospodarske uspjehe, ostaje diktatura i to prilično monolitna", rekao je Vargas Llosa.

Dok su organizacije za zaštitu ljudskih prava slavile dodjelu nagrade zatočenom intelektualcu, policija je uhitila više desetaka pristaša Liua Xiaoba koji su u petak navečer slavili tu nagradu, objavila je organizacija Zaštitnici ljudskih prava u Kini sa sjedištem u Hong Kongu.

"Dok su se neki okupljali u malenim skupinama radi proslave tog važnog događaja, nekoliko desetaka simpatizera Liua odvedeno je u pritvor", objavila je organizacija u elektronskoj pošti.

Službeni dnevnik Global Times ocijenio je da se Nobelov odbor "osramotio" te da je nagrada za mir "pretvorena u politički instrument u službi protukineskih motivacija".

"Još je jednom Odbor za dodjelu Nobelove nagrade pokazao aroganciju i predrasude spram zemlje koja je u protekla tri desetljeća postigla znatan napredak u području gospodarstva i socijale", piše u uvodniku koji se referira na dodjelu Nobelove nagrade za mir iz 1989. tibetanskom duhovnom vođi Dalaj-lami.

"Nijedan od ta dva kandidata ne spada među one koji su pridonijeli miru i razvoju Kine zadnjih desetljeća", piše dnevnik blizak kineskoj Komunističkoj partija.