FRANKURTER RUNDSCHAU PODSJEĆA:

Uhićeni Ježić bio je počasni njemački konzul

13.12.2010 u 15:09

Bionic
Reading

Dok je u Austriji uhićenje Ive Sanadera bilo glavna vijest u svim medijima, u Njemačkoj nije iskazan pretjerano veliki interes za nedaće bivšeg premijera. Izuzetak je dnevnik Frankfurter Rundschau s tekstom u kojem se naglašava činjenica da je Sanaderov prijatelj Robert Ježić, koji je također uhićen, počasni njemački konzul u Hrvatskoj

Pod naslovom 'Veliki obračun' Frankfurter Rundshchau donosi osnovne detalje Sanaderovog bijega iz Hrvatske i uhićenja u Austriji. 'U svakom slučaju, u Hrvatskoj slijedi opći obračun s korupcijskim aferama koje su se zadnjih godina spominjale -

s posljedicama koje idu preko državnih granica. Naime, jedan od Sanaderovih suoptuženih je generalni konzul Njemačke u Rijeci', kaže se u članku.

55-godišnji Robert Ježić, kojeg se predstavlja kao 'petrokemijskog biznismena i vlasnika Novog lista', uhićen je istog dana kada je Sanader napustio zemlju, a smatra ga se 'jednom od ključnih figura u Sanaderovim slučajevima korupcije'. Ježićeva tvrtka Dioki dobila je od HEP-a dva upitna kredita 'na Sanaderovo inzistiranje' 'jer je očito trebalo novcem osigurati važne ljude'.

Također, riječki tajkun je poznat kao i 'lobist skandal-banke Hypo Alpe Adria grupe', navodi se u tekstu te se citira pismo Wolfganga Kulterera, u kojem bivši šef Hypo banke kaže da Ježić 'preko Sanadera ima utjecaj na sve državne strukture'. Ježićeva imovina se pak procjenjuje na 65 milijuna eura.

Zanimljivo je da je Ježić u ljeto 2009. godine, kada ga se već u javnosti spominjalo kao mogućeg aktera spominjanih korupcijskih afera, dobio titulu njemačkog počasnog konzula u Rijeci, iako nema nikakvih poznatih poslovnih veza s Njemačkom. Na novinarska pitanja o tom imenovanju još nitko iz ureda kancelarke Angele Merkel nije htio odgovoriti.