AKCIJA U POLJSKOJ

Uhićeni bombaši iz IKEA-e su menadžer i diler

08.10.2011 u 14:21

Bionic
Reading

Poljska policija je u subotu potvrdila da su u Poljskoj uhićene dvije osobe osumnjičene za nedavne bombaške napade diljem Europe na trgovine švedskog lanca za prodaju pokućstva IKEA-e

'Policajci iz Središnjeg istražnog ureda (CBS) uhitili su dvojicu muškaraca odgovornih za niz eksplozija u Europi. Time su od IKEA-e htjeli iznuditi otkupninu od šest milijuna eura', po priopćenju policije.

Dvojica muškaraca, Adam K. i Mikolaj G. kojima je 39 godina, uhićeni su na sjeverozapadu Poljske.

'Adam K. je prije radio kao menadžer u više velikih poduzeća. Jako dobro govori četiri strana jezika i posjeduje veliko stručno i informatičko znanje. Njegov ortak Mikolaj G. ima policijski dosje zbog umiješanosti u preprodaju droge', dodaje policija na internetskoj stranici.

Bombe manje snage opremljene satnim mehanizmima eksplodirale su 30. svibnja u trgovinama IKEA-e u Belgiji, Francuskoj i Nizozemskoj. U eksploziji na odjelu kuhinjskog pokućstva u jednoj trgovini toga lanca u Dresdenu u Njemačkoj 10. lipnja ozlijeđene su dvije osobe. Naposljetku, 2. rujna policija je evakuirala dvije IKEA-ine zgrade u Pragu, pošto je deaktivirala pošiljku s eksplozivom u blizini jedne od tih zgrada.

'Istraga o svim tim izgredima vodila se u početku posebno u svakoj zemlji. Informacije koje je prikupio CBS omogućile su poslije da se utvrdi kako krivci žive u Poljskoj i odatle šalju svoje zahtjeve za otkupninu na raznim jezicima', priopćila je poljska policija.

Dvojica uhićenih muškaraca su optužena za 'ugrožavanje života i zdravlja većeg broja ljudi', za što mogu dobiti do deset godina zatvora.