U FILIPINIMA

Uhićene osobe povezane s brutalnim masakrom

26.11.2009 u 08:25

Bionic
Reading

Filipinske snage sigurnosti preuzele su u četvrtak kontrolu nad dva grada na jugu zemlje te uhitile 20 osoba povezanih s brutalnim ubojstvom 57 osoba početkom ovog tjedna, objavile su filipinske vlasti.Vojnici su razoružali i dvjestotinjak članova paravojnih snaga.

Filipinska predsjednica Gloria Arroyo obećala je da će svi odgovorni za ovaj zločin biti uhićeni, a filipinski mediji navode da je jedan od njezinih suradnika glavni osumnjičenik. Pripadnici jednog filipinskog klana u ponedjeljak su u brutalnom masakru na jugu Filipina poubijali 57 osoba, među kojima i najmanje 27 filipinskih novinara.

Načelnik lokalne policije Josefino Cataluna rekao je da bi broj ubijenih novinara mogao i porasti budući da neke od žrtava masakra u pokrajini Maguindanao, 930 km južno od glavnog grada Manile, još uvijek nisu identificirane.

Ubijeni novinari su se nalazili u pratnji supruge dogradonačelnika grada Buluana Esmaela Mangudadatua koja je željela predati njegovu kandidaturu za izbore za guvernera pokrajine koji se trebaju održati sljedeće godine.

Žrtve su se nalazile u konvoju koji se zaputio prema povjerenstvu gdje su trebali predati kandidaturu, a među njima su bile i dvije Mangudadatuove sestre i dvoje odvjetnika za ljudska prava.

Mangudadatu je organizirao konvoj u kojem su bile većinom žene jer je navodno dobio prijetnje smrću od pristaša sadašnjeg lokalnog guvernera Andala Ampatuana, bliskog saveznika filipinske predsjednice Glorie Macapagal Arroyo.

Konvoj je zaustavila skupina od stotinjak naoružanih osoba koje je navodno predvodio guvernerov sin, Andal Ampatuan Junior. Žrtve su otete i odvedene u obližnje selo gdje su ubijene.