KOSOVO

Uhićena četvorica osumnjičenih za terorizam

29.08.2009 u 16:44

Bionic
Reading

U suradnji kosovske policije iz Prizrena i Prištine u petak su uhićena četvorica Albanaca kod kojih je pronađena veća količina oružja i za koje se sumnja da su povezani s terorističkim aktivnostima, objavio je u subotu kosovski radio

Trojica uhićenih imaju američko državljanstvo, javlja radio prenoseći priopćenje glasnogovornika policije. Uhićenima je određen pritvor od 48 sati.

'Četvorica osumnjičenih uhićeni su zbog ilegalnnog posjedovanja oružja i ugrožavanja sigurnosti, ali bi nakon istrage mogli biti optuženi i za terorističke aktivnosti', izjavio je u subotu glasnogovornik kosovske policije Arber Beka, ne želeći komentirati medijske napise da uhićeni imaju vezu s radikalnim islamistima.

Oružje je pronađeno na dvije lokacije u Prizrenu, a među zaplijenjenim arsenalom su dva kalašnjikova, lovačka i zračna puška, karabin, pištolj, pet ručnih bombi i 250 komada streljiva.

Mediji su objavili, pozivajući se neimenovane izvore u policiji, da je u operaciji sudjelovao i američki FBI te da se sumnja da su uhićeni pripadnici radikalnog islamističkog pokreta vehabita, ali glasnogovornik policije nije želio komentirati da je uhićenje izvršeno u suradnji s američkim FBI-jem.

'Surađujemo s policijama drugih država u borbi protiv organiziranog kriminala', rekao je Beka dodajući kako je zaplijenjen i jedan laptop za koji policija vjeruje da sadrži podatke o planovima osumnjičenih.

Uhićenje je uslijedilo mjesec dana nakon što je kosovska policija priopćila da je pomogla u istrazi FBI-ja, koja je rezultirala uhićenjem kosovskih Albanaca u SAD-u, optuženih da su sa šestoricom Amerikanaca planirali terorističke napade na druge zemlje.