ZLOČIN NA VLAŠIĆU

Uhićen zbog ubojstva 200 Hrvata i Bošnjaka

07.09.2009 u 12:26

Bionic
Reading

Bosanski Srbin Marinko Ljepoja uhićen je u ponedjeljak u Prijedoru pod sumnjom da je sudjelovao u ubojstvu više od dvije stotine Hrvata i Bošnjaka s tog područja, počinjenom u kolovozu 1992. godine

SARAJEVO - Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić potvrdio je kako su Ljepoju po nalogu državnog tužiteljstva uhitili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) te da je on priveden u Sarajevo gdje će biti saslušan.

"Njega se tereti za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti zbog sumnje da je 21. kolovoza 1992. godine sudjelovao u likvidaciji više od dvije stotine osoba hrvatske i bošnjačke nacionalnosti na području Korićanskih stijena", kazao je Grubešić.

Korićanske stijene nalaze se na obroncima planine Vlašić. Na tome mjestu pripadnici vojske i policije bosanskih Srba u kolovozu 1992. godine ubili su skupinu hrvatskih i bošnjačkih zarobljenika koji su prije toga bili zatočeni u koncentracijskim logorima.

Oni su prevoženi prema Travniku kako bi tamo navodno bili razmijenjeni.

Forenzičari Instituta za nestale osobe (INO) ovog su ljeta u provaliji pronašli posmrtne ostatke više desetaka ubijenih, dok se za tijelima drugih žrtava još uvijek traga.

Zbog zločina na Korićanskim stijenama do sada je uhićeno deset osoba uključujući i dvojicu djelatnih policajaca koji su radili u policijskoj postaji u Prijedoru.