NAPAD NA AMERIČKO VELEPOSLANSTVO

Uhićen vođa najveće vehabitske zajednice u BiH

25.01.2012 u 15:59

Bionic
Reading

U akciji Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) u Gornjoj Maoči je danas uhapšen vođa najveće vehabitske zajednice u BiH Nusret Imamović, javio je dopisnik Srne s lica mjesta

Tokom prijepodneva u Gornjoj Maoči je pretreseno više lokacija po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH.

Kako je potrvđeno u Tužiteljstvu, aktivnosti su provedene s ciljem prikupljanja dokaza u predmetu koji se vodi protiv Mevlida Jašarevića, osumnjičenog za teroristički napad na veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu.

Imamović je, prema nekim podacima, iz sela Lipovice kod Kalesije. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Kako je navedeno u tekstu u Avazu, kojem je jedinom svojevremeno želio dati izjavu, bio je pripadnik Armije BiH, a veći dio rata proveo je na prvim borbenim linijama. Četiri puta je ranjavan. Nakon rata je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima završio Fakultet šerijatskog prava, odakle se vratio s tvrdim i radikalnim stavovima.

Koliko su ta shvaćanja radikalna, govori i činjenica da je na web siteu Put vjernika na pitanje 'Da li je grijeh opasati se dinamitom i raznijeti među grupom nevjernika?' odgovorio kako 'samoubilački napadi nisu zabranjeni, ali ih treba koristiti za izvanredne prilike'. Na siteu je također rekao kako nije dozvoljeno biti član auto-moto saveza te savjetovao svima da ne izlaze na izbore.