PODMAZIVANJE U ZAGREBU

Uhićen šef Porezne uprave zbog primanja mita

Bionic
Reading

Zbog reketarenja poduzeća i iznuđivanja mita policija je uhitila šefa Porezne uprave područnog ureda Zagreb, ispostave Centar, Zdenka Markača, poreznog inspektora Ranka Vukoju, te vlasnika tvrtke Erica Viva, Brunu Bračuna koji je bio davatelj mita. Poreznici su uhapšeni na djelu, dok su primali 35.000 eura u novčanicama koje su bile označene

Operativna akcija u kojoj su "pali" poreznici ima naziv Dubai. Taj naziv je dobila po tome što je glavni akter, Z. Markač koji si je sa primanjima državnog službenika priuštito porshe, tjedan dana bio na odmoru u Dubaiu, a istražitelji su čekali njegov povratak kako bi započeli s akcijom, piše Večernji list

Osim spomenute trojke, u zasebnoj akciji uhapšen je još jedan djelatnik Ministarstva financija, a navodno se radi o inspektoru financijske policije Željku Sićaji koji je u svom aranžmanu koristio položaj i nezakonito uzimao novac.

OA Dubai je rukovodio USKOK koji je usko surađivao s policijom. Danas je još bila u tijeku kriminalistička obrada, no izvori iz istrage tvrde da je prikupljeno dovoljno dokaza koji pokazuju koruptivni sustav u Poreznoj upravi.

Istraga u Poreznoj upravi započela je prijavom jedne od žrtava iznude. Obrazac za uzimanje mita bio je uhodan, a osnivao se na redovitu poslu, odnosno poreznom nadzoru u poduzećima. Tijekom nadzora, provjerava se financijsko poslovanje tvrtke i sljede tragovi novca koji iz jedne tvrtke vode prema drugoj, trećoj. Tako bi poreznici iz OA Dubai već prilikom nadzora jedne tvrtke mogli uhvatiti par novih žrtava.

Taktika je, naime, bila da firmi koju su otkrili poruče da plati određeni iznos kako joj ne bi došli u nadzor. Tijekom istrage USKOK je saznao za četiri poduzeća koja su poreznici reketarili, a otkrili su ih preko više pouzdanika koji su prijavili kriminal i pristali surađivati s policijom i USKOK-om.

Prema pravilima rada u Poreznoj upravi, poduzećima se šalje porezni nadzor u tri potencijalne situacije. Jedna je od njih ako se uoči da je tvrtka zatražila vrlo velik iznos povrata PDV-a koji opravdava velikom investicijom. Tad je pravilo da se odredi porezni nadzor i ustanovi je li investicija doista provedena.

Drugi je slučaj u kojem se određuje nadzor kad se vidi velik promet po računima tvrtke, velike transakcije, a na kraju godine prikazani su mali prihodi. Treći je slučaj kada se u tvrtke šalje porezni nadzor pošto netko prijavi tvrtku zbog neizdavanja računa ili bilo kakve druge nepravilnosti. Sam porezni nadzor znači da inspektori “pročešljaju” poslovne knjige i svu drugu dokumentaciju, čak i bilješke. Poreznici kažu da gotovo nema tvrtke kojoj se nešto ne može pronaći, ali postoje pravila što treba kazniti.