PODGORICA HAPSI

Uhićen optuženi za ratne zločine u Perušiću

29.03.2010 u 12:43

Bionic
Reading

Crnogorska policija uhitila je Nikolu Munjesa (41), srpskog izbjeglicu iz Benkovca (Hrvatska), za kojim je u Zagrebu raspisana međunarodna tjeralica zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Munjes je, kako se navodi, u odsutnosti 1995. godine osuđen na devet godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u Perušiću, presudom Županijskog suda u Zadru.

Kako je objavila Uprava policije, Munjes je uhićen u Baru, a u Crnu Goru je izbjegao u vrijeme operacije Oluje 1995, zajedno s Brankom Botom (45) i Savom Šarićem (61), također iz Benkovca.

'Munjes je u Hrvatskoj u studenome 1991. godine, kao član naoružane bande, sa suučesnicima provodio torturu nad civilnom osobom' koju je potom i ubio, stoji u priopćenju crnogorske policije koje u ponedjeljak prenose podgorički mediji. Oni su, kako se navodi, ušli u privatnu kuću, gdje su prebili i zlostavljali vlasnika, nakon čega su otuđili tisuću njemačkih maraka i tisuću hrvatskih kuna, kao i vrijednu tehničku opremu. 'Prilikom zlostavljanja, Munjes je ubio tog čovjeka tako da mu je prerezao grlo', navodi se u priopćenju.

Tumačeći to kaznenim djelom ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, sud u Zadru je Munjesa osudio na devet, a Bota i Šarića na po sedam godina zatvora.

Za njima je Ured Interpola u Zagrebu raspisao međunarodne tjeralice.

Munjes se, prema rješenju istražnog suca Višeg suda u Podgorici, nalazi u ekstradicijskom pritvoru, radi izručenja Hrvatskoj.