CAPO DI TUTTI CAPI

Uhićen najveći talijanski mafijaški šef

14.07.2010 u 22:38

Bionic
Reading

Nitko od policajaca nije ga poznavao, ali Domenico Oppedisano (80) bio je najveći mafijaški šef. Njegovi ljudi, dužnosnici, odvjetnici, političari, ubojice i šefovi sektora i dijelova obitelji su, prema njegovim uputama, gospodarili Milanom, a on je sve to vodio iz svojega doma i skloništa u Kalabriji na jugu Italije

Slika šefa Domenica Oppedisana, snimljena jučer nakon uhićenja u Kalabriji, ostavila je bez teksta predstavnike policije. Nitko nije poznavao, kako se u žargonu kaže, čudnovatog gospodina, 'capo di tutti capi'.

Ministar policije Roberto Maroni smatra da je ovo uhićenje najveće u zadnjih nekoliko desetljeća. Od 305 uhićenih mafijaša, polovina je pala u Milanu.

Financijska metropola je ujedno i glavni grad druge i treće generacije 'ndranghete', kako se u dijalektu naziva kalabrijska mafija.

Ta se mafija bavi trgovinom kokaina, građevinskim poslovima, posudbom novca, bankarstvom, trgovinom oružja i jako se proširila u Lombardiji gdje pod kontrolom ima veliku mrežu političara.

U akciji je sudjelovalo 3.000 policajaca, a priprema je trajala godinama, dok su čelne ljude, kao i one niže rangirane u mafijskoj hijerarhiji, pratili i prisluškivali im telefonske razgovore.

Istraga je pokazala da 'ndrangheta' nije horizontalna institucija nego piramidalna, kao što je to sicilijanska 'cosa nostra', sa savjetom obitelji ('ndrine') kojem je na čelu bio Oppedisano.

Svi segmenti te mafije, oni u Kalabriji, ali i oni u Torinu, Milanu, Kanadi, Njemačkoj ili Australiji, u svemu su ovisili o odlukama staroga Domenica.