PREPAD U SOBRANJU

Uhićen 'makedonski ustaša' koji je mlatio zastupnike u parlamentu

21.09.2017 u 11:31

Bionic
Reading

Makedonski nasilnik Igor Jug, vođa skupine huligana koji su krajem proteklog travnja upali u makedonski parlament i pretukli zastupnike, uhićen je u četvrtak ujutro u Kumanovu nakon podužeg bijega od policije koja je ponovno otvorila istragu nad njim zbog sumnje da je tijekom izazivanja nereda bio naoružan pištoljem i sprečavao policajce u obavljanju službene dužnosti

Kako javljaju makedonski mediji, Igor Jug (47) uhićen je dok se skrivao u očevoj kući u Kumanovu te je priveden u policijsku postaju na kriminalističku obradu.

Juga se tereti za poticanje na nasilje, sprečavanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti te da je tijekom nereda u Sobranju bio naoružan pištoljem za kojeg nema valjanu dozvolu.

Podsjetimo, 27. travnja u makedonski parlament upali su pripadnici prosvjedne skupine 'Za zajedničku Makedoniju'. Ljutiti zbog izbora Talata Džaferija za predsjednika parlamenta, koji je provela većina sastavljena od socijaldemokrata i albanskih stranaka, uništavali su sve pred sobom i teško ozlijedili niz građana, među kojima je i predsjednik Socijaldemokratske stranke Makedonije Zoran Zaev.

Huligani su vrlo brzo identificirani, uhićeni i optuženi, ali su na sudu dobili tek uvjetnu kaznu od šest mjeseci, uz rok kušnje na godinu dana, dok je Jug dobio istovjetnu kaznu, uz rok kušnje od pet godina.

Sva devetorica optuženih su pred sudom priznali krivnju te su obećali kako neće ponoviti nasilničke radnje, što je sutkinja Milka Angelovska-Vasevska uzela u obzirom prilikom izricanja kazne.

  • +9
Prosvjednici ušli u makedonski parlament Izvor: Reuters / Autor: OGNEN TEOFILOVSKI

Nakon puštanja na slobodu, devetoricu nasilnika dočekala je skupina građana koja ih je ispred zgrade suda pozdravila pljeskom.

Inače, organizatori  napada na parlament ultradesničarske su skupine koji sebe nazivaju 'Lavovima' te veličaju hrvatskog ustaškog poglavnika Antu Pavelića i nose crne majice s natpisom HOS (Hrvatske obrambene snage). Simbol im je crna zastava s hrvatskim grbom na kojoj piše 'Za dom spremni'. Njihov vođa Igor Jug, koji je prvi uletio u parlament s maskiranim batinašima, na Facebooku se predstavlja kao Vlado Černozemski, čovjek koji je poznat po tome što je ubio jugoslavenskog kralja Aleksandra u Marseilleu 1934.

Upad huligana u Sobranje Izvor: Društvene mreže / Autor: Insajder Video

'Černozemski' i inače veliča ustaše, a bivši je pripadnik paravojne formacije 'Lavova' koju je VMRO-DPMNE osnovao u Makedoniji 2001. godine, za vrijeme sukoba između Albanaca i Makedonaca.

Većina u toj formaciji bili su kriminalci koji su pušteni iz zatvora te im je obećan oprost nakon sudjelovanja u ratu. Ta je formacija počinila najviše zločina i etničkih čišćenja za vrijeme sukoba. Poslije rata stvarali su velike probleme Makedoniji, pretvorili se u kriminalne skupine koje nitko nije mogao zaustaviti.