OBALA BJELOKOSTI

Uhićen Laurent Gbagbo!

11.04.2011 u 17:21

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Obale Bjelokosti Laurent Gbagbo, koji od izbora u studenom odbija sići s vlasti, uhićen je u ponedjeljak nakon što su francuska oklopna vozila okružila bunker u kojem se skrivao, javlja Reuters.

Nakon što su jurišni helikpteri tijekom noći napali Gbagbinu utvrđenu rezidenciju u središtu glavnog grada Abidjana, kolona od 30 oklopnih vozila opkolila je to zdanje.

'Da, uhićen je', potvrdila je Affoussy Bamba, glasnogovornica Alessanea Ouattare, međunarodno priznatog pobjednika predsjedničkih izbora u Obali Bjelokosti. Objasnila je da je Gbagbo odveden u hotel 'Golf' u Abidjanu gdje se nalazi Ouattarov stožer.

Gbagbin savjetnik u Parizu rekao je da su francuski vojnici tenkovima upali u rezidenciju. No njegov glasnogovornik Ahoua Don Mello za Reuters je izjavio da je njegov predsjednik izašao iz bunkera i predao se Francuzima bez pružanja otpora.

Izvor u francuskom ministarstvu vanjskih poslova je, pak, kazao da su Gbagba uhitile Ouattarove snage uz podršku UN-a i francuskih postrojbi.

Gbagbo je odbio sići s vlasti iako je legitimno izgubio izbore, čije je rezultate priznao UN, što je potaknulo građanski rat u zemlji s nekoliko tisuća žrtava i milijun ljudi pretvorio u izbjeglice.

Veleposlanik Obale Bjelokosti u UN-u Youssoufou Bamba rekao je da je Gbagbo živi i zdrav i da će mu biti suđeno. 'Zadovoljstvo mi vas je izvijestiti da je bivši predsjednik uhićen i da je živ, zdrav i bit će predan pravdi', rekao, dodavši da je odveden na sigurno mjesto.

Američka državna tajnica Hillary Clinton rekla je da je Gbagbino uhićenje znak svim čelnicima koji nasilno misle opstati na vlasti da će snositi posljedice. Stanovnike Obale Bjelokosti poziva se da ostanu mirni.