BLOKIRAO ULICU NA PROSVJEDU

Uhićen gradonačelnik Washingtona!

12.04.2011 u 12:42

Bionic
Reading

Nagodba o američkom proračunu, kojom je izbjegnuta obustava rada državne uprave, uglavnom svugdje dočekana je s olakšanjem - ne i u glavnom gradu SAD-a, čiji je gradonačelnik uhićen na prosvjedima

Gradski dužnosnici tvrde da je Washington iskorišten poput pijuna u prošlotjednoj nagodbi, koja je donijela restrikcije u proračunskim rashodima.

Ljut što je Kongres spreman oduzeti Washingtonu autonomiju koju je imao posljednjih nekoliko godina, gradonačelnik Vincent Gray i šest gradskih vijećnika našli su se među 41 uhićenih pred zgradom Capitola, gdje su prosvjedovali protiv, čini se, neizbježnih promjena. Iz zatvora su pušteni nakon sedam sati.

Po izlasku, Gray je rekao da su im u zatvoru oduzete vezice za cipele, kravate i pojasevi. No onda se prebacio na bit stvari. 'Posve su neprihvatljiva ograničenja koja se nameću Washingtonu', rekao je Gray.

Po svemu sudeći, Washington neće moći trošiti sredstva od gradskog poreza na pokrivanje troškova pobačaja siromašnim ženama. Možda će se zabraniti i gradski novac za programe razmjene igala po principu 'staro za novo', za koje se vjeruje da su ključni u prevenciji širenja AIDS-a koji u Washingtonu poprima razmjere epidemije. Nove mjere, međutim, predviđaju povratak republikancima omiljenog programa 'školskog kupona' - kada premještaj dobrih učenika u privatne škole plaća savezna država ili javna škola.

Takva vijest korak je unatrag za grad jedinstven po tome što mu, osim žive gradske uprave, gradski proračun i zakone određuje Kongres. Washington je uživao u malo više slobode posljednje četiri godine apsolutne vladavine demokrata; s jačanjem republikanaca i preuzimanjem kontrole u Predstavničkom domu - crno mu se piše.

Policija je uhitila gradonačelnika i gradske vijećnike dok su sjedili na ulici pred zgradom Senata, odijeveni u uobičajena poslovna odijela. Stavili su im lisice na ruke i smjestili ih u policijski kombi, što je popraćeno skandiranjem publike.

Optuženi su za blokadu ulice nelegalnim okupljanjem, za što je predviđena kazna od 50 dolara.

Nakon što je pušten iz zatvora, Gray je rekao da je ponosan što je sudjelovao u prosvjedu i najavio da će se nastaviti boriti protiv restrikcija u slobodnom funkcioniranju grada.

Gray