VELIKA VOJNA OPERACIJA

Uhićen Baradar, drugi čovjek talibana

16.02.2010 u 08:04

Bionic
Reading

Američki i pakistanski dužnosnici potvrdili su u utorak uhićenje drugog čovjeka talibanskog pokreta i njegovog vojnog zapovjednika mule Abdula Ganija Baradara (42), javljaju agencije.

Baradar, drugi čovjek u talibanskoj hijerarhiji nakon mule Muhameda Omara i zapovjednik talibanskog vojnog krila, uhićen je u Karačiju u zajedničkoj akciji pakistanskih i američkih obavještajnih služba, kazao je za Reuters američki dužnosnik, potvrdivši tako pisanje New York Timesa koji je prvi objavio vijest.

"Ovo je vrlo važan događaj. Ali, talibani čak i kada im uhitite glavne vođe iskazuju čudesnu sposobnost oporavka", rekao je za istu agenciju jedan drugi američki dužnosnik. Obojica su govorila pod uvjetom da ostanu anonimni.

Pakistanski dužnosnik je za agenciju dpa potvrdio da je mula Baradar uhićen prije nekoliko dana.

"Uhićen je u Karačiju, mogu to potvrditi. U našim je rukama i na ispitivanjima", rekao je. New York Times je objavio da mulu Baradara zajednički ispituju američke i pakistanske službe.

Talibani su preko svoga glasnogovornika Zabihule Mudžahida opovrgli uhićenje. "Oni žele raširiti tu glasinu kako bi skrenuli pažnju sa svoga poraza u Mardži", rekao je, aludirajući na veliku operaciju stranih i afganistanih snaga u pokrajini Helmandu.

Baradar je najviše rangirani talibanski čelnik ikada uhićen, a analitičari smatraju da će, bez obzira na sposobnost oporavka, ovo predstavljati veliki udarac i korak unatrag za talibansku borbu u Afganistanu i na sjeveru Pakistana.