BIZARNOSTI IRANSKIH VLASTI

Uhićen Ahmadinedžadov privatni egzorcist?!

11.05.2011 u 11:44

Bionic
Reading

U borbi za vlast između iranskog vjerskog vođe Alija Kameneija i predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada u javnost su procurile informacije o neuobičajenim navikama predsjednika, objavio je švicarski dnevnik Neue Zuercher Zeitung (NZZ)

Naime, proteklih je dana uhićeno oko 25 najbližih suradnika predsjednika Ahmadinedžada koji su optuženi za aktivno prakticiranje različitih 'magija' te 'zazivanje i istjerivanje duhova', a prema navodima iranskih medija, među uhićenima je i Abas Džafari, Ahmadinedžadov osobni egzorcist.

Džafari navodno posjeduje nadnaravne sposobnosti i može zazivati duhove, 'džinije', javljaju iranski mediji. Tako je pripadnik službi sigurnosti koji ga je ispitivao, po navodima medija, prilikom saslušanja doživio infarkt.

Uhićen je i mistik Abas Amirifar, predsjednik Ahmadinedžadova vijeća za kulturu i njegov 'glavni prorok', piše NZZ. Njega se tereti da je u opticaj pustio CD na kojem se najavljuje predstojeći povratak skrivenog 12. imama, tzv. Mahdija, kojeg šijitski muslimani smatraju 'izbaviteljem'. Konzervativni dio iranskog vjerskog vrha smatra da se njegov povratak ne može predskazati.

Ahmadinedžadova sklonost misticizmu pokazala se već 2005, kad je javnosti opisao kako se na njega spustilo 'sveto svjetlo' dok je držao govor pred Glavnom skupštinom UN-a. Iranski predsjednik, osim toga, u javnosti stalno zaziva povratak Mahdija koji, po šijitskom vjerovanju, već tisuću godina skrovito živi, a svijetu će se ponovo ukazati neposredno prije Sudnjeg dana.

Donedavno se smatralo da su Ahmadinedžad i vrhovni vjerski vođa, ajatolah Ali Kamenei bliski saveznici. Iako je već prilikom Ahmadinedžadovog preuzimanja drugog predsjedničkog mandata 2009. godine ajatolah odbio da ga Ahmadinedžad zagrli, pravi sukob rasplamsao se tek prošlih tjedana. Do prošlog tjedna Ahmadinedžad je više od deset dana bojkotirao sjednice vlade u znak prosvjeda što je Kamenei odlučio ponovo ustoličiti ministra tajnih službi kojeg je Ahmadinedžad smijenio. Konzervativni krug ajatolaha Kameneija, osim toga, zamjera Ahmadinedžadu da se okružuje previše liberalnim i sekularno orijentiranim ljudima. Pritom je posebno sporan zapovjednik glavnog stožera oružanih snaga Esfandiar Rahim-Mašaj, čija je kćerka udana za jednog od Ahmadinedžadovih sinova.