SMRT U DUBROVNIKU

Ugledni američki izdavač umro za posjeta RH

27.02.2009 u 11:37

Bionic
Reading

Wilbert Tatum, umirovljeni izdavač New York Amsterdam Newsa, najstarijega crnačkog lista u New Yorku koji je za svoga mandata proširio njegovo čitateljstvo i utjecaj, umro je tijekom posjeta Hrvatskoj, objavio je list u četvrtak

"S neizmjernim bolom i tugom objavljujemo smrt Wilberta 'Billa' Tatuma, počasnog izdavača i predsjednika upravnog odbora. Umro je u bolnici u Hrvatskoj u srijedu navečer, 25. veljače 2009.", objavio je tjednik New York Amsterdam News.

Nayaba Arinde, urednica u tjedniku, izjavila je za Associated Press da je 76-godišnji Tatum bio bolestan u posljednje vrijeme, ali da ne zna uzrok njegove smrti u bolnici u Dubrovniku, koji je posjetio sa suprugom Susan.

Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg izjavio je da je Tatumova smrt 'velik gubitak za list koji je utjecao na gradsku politiku dulje od sto godina'.

Guverner države New York David Paterson rekao je za Tatuma da nije bio samo značajan novinski izdavač, već i "ljubazna i pristojna osoba koja pripada velikanima grada New Yorka, zbog svoje predanosti pravdi i društvenoj jednakosti".

Tatum, rođen u New Yorku 23. siječnja 1933., diplomirao je na Sveučilištu Lincoln, služio u marincima i bio dugogodišnji društveni aktivist, poslovni čovjek i novinar.

Kao član skupine koja je 1971. kupila Amsterdam News, napredovao je do predsjednika uprave i glavnog urednika, preuzeo većinsko vlasništvo nad listom 1982., te isplatio zadnjeg ulagača 1996. U prosincu 1997. se umirovio kao izdavač i glavni urednik, a zamijenila ga je kći Elinor Ruth Tatum. On je ostao predsjednik upravnog odbora i počasni izdavač.

The Amsterdam News, jedan od 50 crnačkih listova u SAD-u kad je osnovan 1909., ove godine slavi 100. godišnjicu postojanja.

Godine 1993. Tatum je nakratko imenovan izdavačem i urednikom New York Posta, tijekom kaotične pobune osoblja protiv novog vlasnika Abe Hirschfelda i prijetećeg stečaja. Godine 1996., porota Manhattana utvrdila je u istrazi da je Tatum prebacio više od jednog milijuna dolara sredstava Amsterdam Newsa na vlastite račune.