DO 1000 KUNA BEZ KAZNE

Uglađeni kupci najčešće kradu pršut

21.03.2009 u 08:58

Bionic
Reading

Stalni pad standarda i sve skuplji osnovni životni proizvodi nagnali su mnoge da se upuste u krađe po samoposlugama, a mali trgovci ne znaju kako bi se obranili. Reporteri Slobodne Dalmacije iz pet dalmatinskih gradova - Splita, Trogira, Zadra, Šibenika i Dubrovnika - istražili su krade li se iz nužde ili iz hira, i u razgovoru s prodavačima naišli na vrlo različita iskustva

Prema postojećem zakonu, jedino oni koji ukradu robu u vrijednosti većoj od 1000 kuna podliježu kaznama. U protivnom, ako ih se uhvati na djelu, robu moraju vratiti i to je jedina sankcija.

U trgovini Tommy najviše kradu umirovljenici. U njihovim džepovima možete naći od rezane salame do skupih losiona, a često posežu i za maslinovim uljem. Nakon “penzića”, na drugom mjestu su narkomani, a treće mjesto zauzimaju 'uglađene' kućanice kojima je najmiliji pakirani pršut.

I u Konzumu kažu da kućanice rado ispod kaputa skrivaju pršut, ali zna se tamo zateći svega i svačega, od tjestenine, slatkiša do kozmetike. Kad uhvate narkomane i narede im da vrate ukradeno, postaju opasni, a onda ih prodavači, da zlo ne bude i gore, puste, čak i ne pozivajući policiju, kazuju prodavači. Zanimljivu priču čuli smo u trgovini mješovite robe Ribola.

'Najneugodnije mi je bilo kada sam u krađi uhvatila nastavnicu iz osnovne škole. Prije nekoliko dana zatekli smo na djelu gospođu za koju držimo da je prava dama, a ono njoj za oko zapela kutija keksa. Imamo i nekoliko višegodišnjih pacijenata. Jedan od njih posjetio nas je prije nekoliko dana. Kada ga ugledam, prestravim se jer je uistinu opasan. Uspjela sam mu izvući iz jakete tri paketa pršuta unatoč tome što je prethodno pljunuo moju kolegicu i mene. Jedan kradljivac čak je skinuo hlače kako bi dokazao kako ništa nije skrio, kad ono duž nogavica sašiveni džepovi puni svega i svačega.'

Skupa alkoholna pića, pogotovo viski, preprodaju se zadarskim ugostiteljima, a visoko kotiraju pršut, paški sir, buđola i zimska salama.

'Najmanje se krade zbog gladi, još se nije dogodilo da je netko ukrao salamu i parizer. Kradu da bi prodali ili iz obijesti', kaže jedan zadarski trgovac koji to potkrepljuje bizarnim lopovlucima. Djevojke kradu skupe kreme i umjetne nokte, a na odjelu tekstila kupci u kabinu uđu u staroj, a iziđu u novoj odjeći.

'Nekada su djeca krala žvake i lizalice, a danas kradu njihove bake. Nemojte se čudit! Nedavno smo, tako, u krađi uhvatili staricu od 80-ak godina. Bilo nam je neobično što iz dana u dan u dućan dolazi u vrijeme učeničkog velikog odmora koji stariji obično izbjegavaju zbog gužve i graje. Uglavnom, bakin dnevni utržak popeo se do iznosa od 145 kuna. Nemojte misliti da je krala parizer! Baka je u svoju boršu strpala vakumirani pršut, smrznute osliće, bilo je tu i ulja, i brašna, a nije manjkala ni kinder-lada! I to, ni manje-ni više nego najveća, od 400 grama!', kazivala nam je trgovkinja iz prodavaonice 'Djelo' u Šibeniku.

'Ne sjećam se kad smo zadnji put u krađi uhvatili dijete. Kradu nam uglavnom stariji. Iznenadili bi se što se krade i tko nam krade. Sve su to fina šibenska gospoda', otkril je Kerumova zaposlenica.

'Sirotinja ne krade. Doći će i zamoliti za odgodu plaćanja, a poslije pošteno podmiriti dug', rezimirala je trgovkinja.

'Dnevno otkrijem do tri lopova: većinom su to žene koje ukradeno kriju u torbicama. Gospođe, pa i one uglađene, tijekom cijele godine kradu vakumirani pršut, kobasice i sireve koje samo gurnu u torbicu. Gospari najviše kradu zimi i tada ukradeno većinom kriju pod miškom, ispod odjeće. Ljeti, kad je odjeća oskudnija, kobasice guraju u hlače! Više nema srama te kradu i po deset istih artikala odjednom: jedan uvaženi gospar je ukrao deset krema za masažu vrijednih 820 kuna, dok je neki starčić ukrao bombone vrijedne 552 kune!', ističe neslužbeni dubrovački rekorder po broju otkrivenih lopova u trgovinama, zaštitar Zvonimir Securityja Blaž Marić koji će uskoro u mirovinu.