EARTH HOUR

Ugasite svjetla u subotu od 20.30 do 21.30

26.03.2009 u 17:56

Bionic
Reading

Earth Hour koji treću godinu zaredom organizira World Wildlife Fund (WWF) održat će se u cijelom svijetu ove subote, 28. ožujka 2009. od 20.30 do 21.30 po mjesnom vremenu, i to gašenjem svih svjetala kako bi se poslala snažna poruka o ekološkoj osviještenosti i brizi za planet

Prema najavama, očekuje se sudjelovanje milijarde stanovnika našeg planeta u gotovo tisuću i petsto gradova iz osamdeset zemalja svijeta. Koliko je snažno odjeknula ova inicijativa, dokazuje i činjenica da će svoja svjetla ugasiti i neke od najvećih svjetskih znamenitosti poput Eiffelova tornja u Parizu, Keopsove piramide u Gizi, rimskog Coloseuma i Akropole u Ateni.

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce i hotel Le Méridien Lav zajedno su se priključili ovom projektu nizom akcija, a njihovom se pozivu među prvima odazvao Grad Split koji će podržati Earth Hour gašenjem rasvjete na zvoniku Sv. Dujma i Dioklecijanovoj palači i tako se pridružiti svim velikim svjetskim metropolama.

Hotel Le Meridien Lav će za vrijeme trajanja akcije Earth Hour isključiti svu vanjsku i unutrašnju rasvjetu te je zamijeniti voštanim svijećama. U restoranima i barovima sve goste očekuju unplugged koncerti uključujući i nastup splitskog Mantra Fusion Benda u Champagne baru. Restoran i pivnica nudit će specijalitete pripremljene od autohtonih i ekološki uzgojenih lokalnih namirnica, a koktel-majstori pripremili su posebne 'eko-koktele'.

Udruga Sunce koja svojim desetogodišnjim djelovanjem educira i informira građane o ekološki odgovornom ponašanju priključivanjem akciji Earth Hour daje još jedan doprinos osvješćivanju javnosti o važnosti smanjenja potrošnje koje može imati veliki utjecaj na buduće svakodnevno ponašanje velikog broja pojedinaca.

U proteklih nekoliko dana, zahvaljujući udruzi Sunce, podijeljeni su brojni leci i informativni materijali koji pobliže objašnjavaju projekt Earth Hour te smo sigurni da će i oni potaknuti naše sugrađane da se pridruže brojci od milijardu ljudi koji će simboličnim gašenjem rasvjete barem na sat vremena omogućiti planetu Zemlji kratak predah kako bi obnovila svoje zalihe energije.

Projektu Earth Hour svoju je podršku, uz brojne druge poznate osobe iskazao i poznati splitski pjevač Goran Karan te je na današnjoj tiskovnoj konferenciji naglasio kako će i sam ove subote provesti šezdeset minuta uz voštane svijeće kako bi pomogao planetu.

Stoga ne zaboravite, 28. ožujka ugasite svjetla. Jedan sat vašeg vremena može svijet učiniti ljepšim mjestom za život.

Više informacija o projektu i o broju prijavljenih gradova možete saznati na www.earthhour.org