UDARAC ZA TURIZAM

Ugasila se zadarska manifestacija 'Noć punog miseca'

16.07.2012 u 23:24

Bionic
Reading

Novi težak udarac za Turističku zajednicu grada Zadra stiže iz udruge Propela koja idejno i organizacijski potpisuje dvije najposjećenije i najpopularnije zadarske ljetne manifestacije, 'Millennium Jump' i 'Noć punog miseca'. Zbog nedovoljnih novčanih sredstava koja su im za pripremu ove potonje namijenili Grad Zadar i Turistička zajednica organizatori su odustali od njene realizacije

'Ove godine, odlukom TZ Grada Zadra, za organizaciju manifestacije 'Noć punog miseca' izdvojeno je 10.000 kuna, a nakon naše reakcije iznos je povećan na 30.000 kuna, što je ujedno bio i krajnji iznos. Organizator je, da bi namirio potrebna sredstva za organizaciju uz povećanu kotizaciju izlagačima, planirao najmanje tri dana održavanja sajma, ali dopuštena su svega dva. Zbog povećane kotizacije odaziv izlagača bio je osjetno slabiji nego u isto vrijeme prošlih godina, što nas je nagnalo da zaustavimo daljnji angažman oko organizacije koja se na ovaj način ne može financijski pokriti', poručuju organizatori u svom priopćenju za javnost.

Činjenica je da je ova manifestacija na početku dobivala veća novčana sredstva, no istina je da se s vremenom i komercijalizirala. Samo prošle godine bilo je preko 100 izlagača, dobrim dijelom s kvalitetnom gastro ponudom, koji su niskim cijenama šest dana privlačili pozornost turista, što je na noge diglo zadarske ugostitelje. Za sudjelovanje u manifestaciji plaćala se kotizacija, bilo je i sponzora, pa je projekt preživljavao. Krizna vremena očito su promijenila raspoloženje izlagača i sponzora, a samim tim dovela pod znak pitanja isplativost projekta koji je u prethodnih 11 godina privlačio desetke tisuća gostiju na zadarsku rivu.

'Izrazito nam je žao za sve što se dogodilo, ali zadnje što želimo je potpuna komercijalizacija programa jer tako se opet vraćamo nečemu od čega smo pobjegli prije 12 godina', kazuju članovi udruge Propela.

Na 'Noć punog miseca' gasila bi se ulična rasvjeta, a domaći i furešti bi u romantičnoj atmosferi uživali u ponuđenim tradicionalnim specijalitetima dalmatinske kuhinje te se upoznavali sa starim zanatima i običajima zadarskog podneblja. U Zadru će uključena ulična rasvjeta na novoj rivi u noći s 2. na 3. kolovoza rastužiti mnoge. Bit će to znak da je grad ostao bez spektakularne manifestacije koja ga je svojom originalnošću učinila prepoznatljivim i izvan granica Hrvatske.

Podsjetimo, TZ grada Zadra već se suočila s problemom otkazivanja koncerta kanadske rock zvijezde Bryana Adamsa koji je na zadarskom Forumu trebao nastupiti 30. srpnja. Austrijski promotor koncert je otkazao 'zbog dugog putovanja i nesigurne situacije na granici koju produkcija ima na putu iz Budimpešte u Zadar, kao i zbog očekivane prometne gužve u turističkoj sezoni'. Nakon gašenja 'Noći punog miseca', Zadrani se s pravom pitaju što je sljedeće.