SMIRIVANJE SITUACIJE

Ugašeni svi požari osim onog na Svilaji

02.09.2012 u 16:05

Bionic
Reading

Tijekom jučerašnjeg dana i jutros ugašeni su svi požari u pet južnijih hrvatskih županija, a vatrogasci još dežuraju na Svilaji kod mjesta Donji Baljci jer je požar zahvatio veliku površinu u dvije županije, no trenutno nema otvorenog plamena, izvijestila je jutros Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS)

Požar na Svilaji kod mjesta Donji Baljci koji se proširio prema Vrlici i Otišiću u Splitsko-dalmatinskoj županiji gašen je i tijekom jučerašnjeg dana. U gašenju su sudjelovali, osim zemaljskih snaga i četiri kanadera kako se ne bi proširio prema kućama. Požar se proširio jednim dijelom u minski sumnjivo nenaseljeno područje pa ga vatrogasci nadziru sa sigurne udaljenosti. No oko 15 sati vatra se ponovno razbuktala te požar osim zemaljskih snaga gasi i jedan kanader. Trenutno nema otvorenog plamena, a s obzirom da se radi o požaru koji traje više dana za procjenu opožarene površine i da li je potpuno ugašen, utvrdit će se nakon pregleda cjelokupnog požarišta u obje županije.

U požaru kod mjesta Kosinj u Ličko-senjskoj županiji opožareno je oko 200 hektara niskog raslinja te naslaga prizemno kroz bukovu šumu. Požar na otvorenom prostoru kod Vrane, predio Njivice i Radašinovci u blizini Vranskog jezera ugašen je jučer ujutro. Požarom je zahvaćena šuma, šaš i ševar na površini od oko 48 hektara. U gašenju požara sudjelovali su JVP Biograd, DIP Zadar, DVD-i Pakoštane, Drage i Sv. Filip i Jakov s 25 vatrogasaca i jednim vozilom te jednim kanderom.

U požaru kod Žagrovića u blizini Knina opožareno je devet hektara borove šume i niskog raslinja. U požaru kod Pirovca na predjelu Dazline opožareno je pet hektara trave i makije. Požar na otvorenom prostoru kod Vodica na predjelu Mrdakovica ugašen je sinoć poslije 23 sata, a u gašenju su sudjelovali JVP Vodice i JVP Šibenik, DVD-i Vodice, Pirovac, Tisno, Zaton, Brodarica-Krapanj, Grebaštica i DIP Šibenik s ukupno 57 vatrogasca i 18 vozila te kander i zračni traktor.

Ugašen je i požar na na predjelu Ljubotić-Čitluk u blizini jezera Brljan. U gašenju su sudjelovali JVP Drniš, DVD-i Dubravica, Drniš, Promina, Biskupija i Ružić s ukupno 36 vatrogasaca i 11 vozila te dva kandera. U gašenju požara kod Očestova u blizini Knina sudjelovali su JVP Knin, DVD-i Knin, Erveni, Sv. Juraj Kistanje s ukupno 21 vatrogascem i osam vozila.
U Splitsko-dalmatinskoj županiji ugašen je požar na području Rudina iznad Kaštela, a vatrogasci su tijekom jučerašnjeg dana obilazili i nadzirali požarište u kojemu je opožareno 470 hektara trave, makije i borove šume.

U požaru na području Radošić-Papića Brig bila je zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od oko šest hektara. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 27 vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila iz DVD-a Mladost, Gomilica, Kaštela i JVP-a Split sa sezonskim vatrogascima te dva kanadera.

Požar na otvorenom prostoru na Čiovu-područje Gradine-Trogir ugašen je sinoć, a zahvaćena je borova šuma trava i nisko raslinje na površini od oko pet hektara. U gašenju požara sudjelovali su DVD-i Trogir, Slatine, Seget - Vranjica, Marina, Solin, Gomilica, Kaštela, Mladost, Vranjic, Klis, Dugopolje, Split i Podstrana s 84 vatrogasca i 21 vatrogasnim vozilom te dva kanadera.
U požaru između Putnikovića i Žuljane na poluotoku Pelješcu opožareno je 300 hektara trave, niskog raslinja i borove šume.