FAVORIT MUSEVENI

Uganda bira predsjednika

18.02.2011 u 15:33

Bionic
Reading

Parlamentarni i predsjednički izbori počeli su u petak u Ugandi gdje su ulozi veliki, jer će ta istočnoafrička država uskoro postati izvoznica nafte, a najviše izgleda za pobjedu ima predsjednik države Yoweri Museveni, koji je na vlasti od 1986, ali ga oporba optužuje da priprema namještanje izbornih rezultata u svoju korist

Na birališta je u petak, koji su vlasti proglasile neradnim danom, pozvano 14 od 33 milijuna stanovnika trećega najvećeg afričkog gospodarstva, koje će postati još snažnije zbog velikih nedavno potvrđenih zaliha nafte.

Ugandski predsjednik, 66-godišnji Museveni, najavio je 'veliku pobjedu', a oporba zabrinutost zbog masovnog glasovanja maloljetnih birača i straha da će režim izborne kutije napuniti listićima s glasovima u korist vladajućih, piše agencija AFP.

Museveniju, koji je u kampanji snimio izborni spot rap glazbe i zadivljen uspjehom najavio i album, suprotstavljaju se sedmorica protukandidata, a najjači je Kizza Besigye koji treći put sudjeluje na predsjedničkim izborima.

Besigye (54), bivši Musevenijev osobni liječnik s kojim se razišao 1999, kandidat četverostranačke oporbene koalicije, najavio je objavu vlastitih izbornih rezultata u subotu, 24 sata prije službenih.

Uvjeren u pobjedu ne bude li lažiranja glasova, Besigye je zaprijetio da će, ako se to ipak dogodi, povesti narodnu pobunu na egipatski način. Stoga su vlasti u petak naredile mobilnim operaterima da blokiraju SMS poruke koje bi sadržavale engleske riječi 'Egipat', 'Tunis', 'Mubarak', 'Ben Ali', 'diktator', 'suzavac', 'vojska', 'policija' i slično što bi bilo povezano s arapskim pobunama, prenosi agencija Reuters.

Također je naređeno brisanje nekih riječi iz lokalnih ugandskih jezika.

Izborno povjerenstvo pozvalo je novinare na bojkot Besigyeve konferencije za medije i ocijenilo da će Besigye time 'prekršiti ustav', a Museveni je zaprijetio uhićenjem i suđenjem svakoj osobi koja bi na ulici poricala službene izborne rezultate.

Agencija AFP ističe da je oporba izbornu kampanju prilično slobodno provodila u usporedbi s izborima 2006. kad je Besigyeu bio onemogućen rad. No Museveni, koji je osim na snimanje glazbenog spota, potrošio mnogo novca na kampanju, nije prihvatio oporbene pozive da reformira izborno povjerenstvo koje oporba optužuje za pristranost.

Izbori u Ugandi osobito su važni pošto su velike zalihe nafte otkrivene u zapadnom dijelu te zemlje. Pobjednik izbora upravljat će zemljom koja će se svrstati među 50 proizvođača nafte, što će joj donijeti petrodolarski priljev i interes stranih ulagača, piše Reuters