PODRŠKA REKOMU

Udruge za ljudska prava pozdravile uhićenje Hadžića

23.07.2011 u 17:50

Bionic
Reading

Organizacije civilnog društva i pojedinci iz hrvatskog djela Koalicije za REKOM u zajedničkoj su izjavi pozdravili su uhićenje Gorana Hadžića te izrazili nadu da će njegovo suđenje u Haagu donijeti barem djelomičnu satisfakciju žrtvama. Također, pozvali su sve države bivše SFRJ na osnivanje međudržavne komisije REKOM koja bi utvrdila popis ubijenih i nestalih, kao i ratne okolnosti koje su do tih tragedija dovele te navela mjesta teških ratnih zločina

Danas je u Zagrebu objavljena zajednička izjava organizacija i pojedinaca iz hrvatskog djela Koalicije za REKOM (Inicijativa REKOM zagovara osnivanje međudržavne [regionalne] i nezavisne komisije sa mandatom utvrđivanja i javnog iznošenja činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u nekadašnjoj Jugoslaviji, uključujući i sudbinu nestalih), a u povodu uhićenja haškog bjegunca Gorana Hadžića. Izdvajamo najvažnije djelove izjave:

'Polazeći od temeljnog postulata da ni jedan zločin ne smije ostati bez kazne, izražavamo zadovoljstvo uhićenjem Gorana Hadžića, posljednjeg haškog bjegunca te se nadamo da će i njegovo suđenje pred sudom u Haagu donijeti barem djelomičnu satisfakciju žrtvama.

Haški sud mjesto je gdje će biti utvrđene činjenice o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava za koje je optužena 161 osoba na najvišim vojnim i političkim pozicijama, uključujući i Gorana Hadžića. Dokumentacija s tih suđenja (dokumenti, transkripti, video i audio materijal) te iskazi svjedoka bit će jedan od temelja za daljnje istraživanje i procesuiranje ratnih zločina koji nisu bili obuhvaćeni haškim optužnicama (...).

Stoga trebaju intenzivirati suradnju u svim fazama kaznenih postupaka kako bi se počinitelji i nalogodavci procesuirali i primjereno kaznili, a žrtve dobile barem dio satisfakcije. Time će se dodatno ojačati mogućnosti pomirenja na ovim prostorima. Predvidivo je da kaznene progone fokusirane samo na počinitelje mnoge žrtve neće doživjeti kao potpuno ispunjenje pravde. Sve osobe koje su preživjele mučenja, silovanja, premlaćivanja, nezakonita zatvaranja i njihove obitelji, trebaju dodatne mehanizme kojima će se barem približiti pravednijem ishodu za žrtve i stradalnike (...).

Upravo je neistraživanja svih zločina, nepriznavanje svih žrtava, ideološki obojena slika rata, nažalost, jednim dijelom doprinijela sukobima devedesetih na prostorima država nastalih u post-jugoslavenskoj eri. Na prostorima gdje živimo puno je nenaučenih lekcija iz bliže i dalje povijesti, puno je predrasuda i stereotipa, mitova i paradigmi na kojima se vještom manipulacijom mogu vrlo lako zapaliti nacionalističke strasti i stvoriti ozračje kaosa.

Stoga i ovom prilikom upozoravamo na značaj i ulogu buduće regionalne komisije (REKOM) koja nepristranim istraživanjem povijesnih izvora može biti važan iskorak u rasvjetljavanju sudbine nestalih i vraćanja dostojanstva svim žrtvama.

Želimo da REKOM prekine praksu licitiranja i manipuliranja brojkama žrtava te da prvi put na ovim prostorima u potpunosti utvrdi imena i okolnosti stradanja žrtava. (...) Koaliciji za REKOM, koju čini 1.700 organizacija i pojedinki/aca, podršku za osnivanje takve komisije dalo je 500.000 građana/ki u regiji te veliki broj političara i drugih uglednih osoba. Zakonodavstva naših država omogućavaju osnivanje takve komisije putem međudržavnih ugovora. U Koaliciji za REKOM smatramo da postoji dostatna razina političke volje za pokretanje procesa dogovaranja među državama.

Izjavu su potpisale udruge B.a.B.e., Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Centar za mirovne studije, Centar za građanske inicijative, Centar za žene žrtve rata, Centar za ženske studije, Delfin, Documenta, Domine, Građanski odbor za ljudska prava, Homo, Kuća ljudskih prava, MIRamiDA Centar, Srpski demokratski forum i Ženska soba, kao i više pojedinaca. Izražavaju zadovoljstvo uhićenjem Hadžića, kao posljednjeg haškog bjegunca, polazeći od temeljnog postulata da zločin ne smije ostati bez kazne.