najavile prosvjed

Udruge pozvale zagrebačke zastupnike da se usprotive 'otimačini javnog prostora' kroz GUP

04.07.2019 u 12:54

Bionic
Reading

Predstavnici udruga Zelena akcija, Pravo na grad i Siget u četvrtak su pozvali zastupnike zagrebačke Gradske skupštine da se idući tjedan na sjednici usprotive izmjenama Generalnog urbanističkog plana (GUP) koje smatraju otimačinom javnog prostora, a koje, kažu, na silu želi progurati gradonačelnik Milan Bandić

Udruge su Zagrepčane pozvale na prosvjed koji će organizirati 10. srpnja u 8,30 sati ispred zgrade Gradske skupštine, uoči održavanja sjednice na kojoj će gradski zastupnici raspravljati i glasati o izmjenama GUP-a.

U priopćenju koje su dali novinarima ispred Gradske skupštine posebnim štetnim smatraju projekt tzv. 'Zagrebačkog Manhattana' zbog kojega bi, upozoravaju, bio uništen prostor Hipodroma i Velesajma, a zbog čega je udruga Siget danas urudžbirala Skupštini 14.355 potpisa protiv tog projekta.

Udruge uvjeravaju da se izmjenama GUP-a pogoduje 'interesu kontroverznog investitora iz Dubaija, koji je sličan sporni megaprojekt realizirao u Beogradu i njime izazvao masovne prosvjede građana'.

'Sličnim principom ni u Zagrebu nitko nije pitao građane i građanke što misle o ovom projektu, niti kako bi željeli da izgleda prostor Hipodroma i Velesajma. Gradonačelnik Bandić želi privatizirati površinu od preko milijun kvadrata, što odgovara površini užeg centra Zagreba, a da pritom ne postoji nikakav javni interes', poručuju u priopćenju.

Proces donošenja GUP-a smatraju nezakonitim, te traže novu javnu raspravu s obzirom da u onoj prije dvije godine nije spomenut takav megalomanski projekt, kao ni brojne druge odredbe koje su sada sastavni dio dokumenta koji dolazi na Gradsku skupštinu.

Udruge kažu kako je toga svjestan i gradonačelnik Bandić koji je u siječnju donio Plan savjetovanja s javnošću Grada Zagreba za 2019. godinu u kojemu je bila predviđena javna rasprava o GUP-u u drugom kvartalu ove godine.

'Međutim, nakon što je u ožujku posjetio Dubai i s investitorom potpisao memorandum o razumijevanju za 'Zagrebački Manhattan', očito je procijenio da građane i građanke Zagreba treba isključiti iz procesa i da će o svemu odlučivati samo on. Takve manipulacije procedurom ogledaju se i u tome što Grad Zagreb još nije ishodio ni suglasnost nadležnog Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za ovakve izmjene GUP-a', zaključuju udruge.