USPOSTAVA VLASTI U BIH

Udruge iz Domovinskog rata protiv 'trgovine'

16.03.2011 u 14:57

Bionic
Reading

Hrvatske udruge iz Domovinskog rata u BiH pozvale su dva HDZ-a u toj zemlji da ne pristanu na trgovinu hrvatskim pozicijama u pregovorima oko uspostave vlasti u Federaciji i državi BiH optužujući 'bošnjačke stranke' SDP i SDA da žele oduzeti Hrvatima pozicije u vlasti, priopćeno je u srijedu iz koordinacije udruga

'HDZ BiH i HDZ 1990 imaju legalno i legitimno pravo kao izborni pobjednik ispred hrvatskog naroda u BiH na sve hrvatske pozicije u vlasti. Stoga zahtijevamo da se ne trguje brojem hrvatskih pozicija nego da se dogovore oko resornih pozicija koje će dobiti hrvatski ministri u FBiH i Vijeću ministara BiH', navodi se u priopćenju koordinacije udruga iz Domovinskog rata.

Optužujući SDP i SDA da provode politiku kojoj je cilj Hrvate pretvoriti u nacionalnu manjinu, udruge tvrde kako 'velikobošnjački krugovi u Sarajevu' žele da SDA uzme bošnjačke, a SDP BiH hrvatske pozicije te da je, kako navode, 'sve to počelo izborom Željka Komšića bošnjačkim glasovima u Predsjedništvu BiH, a sada se prenosi na Vijeće ministara i Vladu FBiH'.

Ocijenivši takvo ponašanje nedopustivim i opasnim za nacionalne interese hrvatskog naroda u BiH, hrvatske udruge pozvale su SDP i SDA da raspodijele devet bošnjačkih pozicija u vladi Federacije te četiri mjesta u vijeću ministara.

Višednevni razgovori političkih stranaka, u koje su se u utorak u uredu visokog predstavnika uključili i čelnici HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SDP-a BiH i SDA, nisu rezultirali dogovorom oko uspostave vlasti u Federaciji BiH. Ključni prijepori odnose se na to kome će pripasti hrvatske pozicije u vlasti. Dva HDZ-a koji su osvojili najveći broj hrvatskih glasova traže da im pripadnu sve pozicije u vlasti, dok blok okupljen oko SDP-a traži po jedno ministarsko mjesto koje pripada Hrvatima u vladi Federacije i vijeću ministara.