doba pandemije

Udruge civilnog društva: Sabor ne smije biti ušutkan zbog korone

21.10.2020 u 11:20

Bionic
Reading

Krize ne smiju biti izlika za ograničavanje građanskih prava, poručilo je u srijedu 25 udruga civilnog društva, zato Hrvatski sabor ne smije biti ušutkan zbog koronakrize već mora nastaviti podržavati vladavinu prava, poštivati međunarodne standarde i štititi ljudska prava

U trenucima kada se bilježi rekordan broj zaraženih, Sabor je proglasio dvotjednu stanku jer su zastupnici i zastupnice “radili sedam tjedana u komadu”, a vlast je ostavljena u rukama izvršne vlasti, upozorile su udruge u priopćenju.

Bez obzira na izvanrednost situacije, izvršna, sudska i zakonodavna vlast ne smiju zaboraviti svoja prava i obveze kako bi građanke i građani imali temelj pravne sigurnosti i povjerenje u funkcioniranje pravne države.

Budući da su demokratske procedure najvažnije u trenucima krize, udruge traže da Sabor omogući ravnopravno sudjelovanje svih zastupnica i zastupnika na plenarnim sjednicama kroz uključivanje u rasprave putem videolinka ili drugog vida online komunikacije, kao i uključivanje onih koji ne mogu biti u Saboru zbog samoizolacije.

Nužno je objavljivati pojedinačne rezultate glasanja, koje Sabor od ožujka ne objavljuje pravdajući se da je to tehnički neizvedivo u doba pandemije. No, u zemljama poput Slovenije i Češke to ipak nije bila nemoguća misija, napominju udruge.

Prema Poslovniku Sabora, sve sjednice trebale bi biti otvorene javnost, stoga traže da se sjednice radnih tijela uživo prenose na YouTube kanalu Hrvatskog sabora.

Sabor treba nadzirati rad Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, zato predlažu da Stožer podnosi izvješća Saboru svakih 15 ili 30 dana, uz obrazloženje koje su mjere i zašto poduzete, kao i da predstavnici Stožera odgovaraju na zastupnička pitanja.

Dok medicinske radnice i radnici od početka godine naporno i predano rade bez stanke, a u zdravstvu je i dalje na snazi zabrana zapošljavanja, dvotjedna saborska pauza u ovakvim okolnostima je pljuska svim građanima ove zemlje, kaže se u priopćenju.