IZJAVA O POVLAŠTENIM MIROVINAMA

Udruge branitelja liječenih od PTSP-a: Mrsić potiče netrpeljivost prema nama

09.09.2019 u 18:18

Bionic
Reading

Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja RH u ponedjeljak je je zlonamjernim, štetnim i politikantskim okarakterizirala teze saborskog zastupnika Miranda Mrsića, ocjenjujući da njima potiče netrpeljivost prema braniteljima, što drže nedopustivim i za svaku osudu

'Sve svoje države ponose se svojim ratnim veteranima, stoga ovim putem ponovno i po ne znam koji puta ističemo svoje duboko razočaranje i žaljenje što pojedini hrvatski političari svojim izjavama stigmatiziraju i manipuliraju hrvatskom javnošću, a te njihove izjave usmjerene su protiv hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji', poručuju iz Zajednice udruga nakon što je saborski zastupnik Demokrata najavio da će u saborsku proceduru uputiti zakonski prijedlog kojim bi se ponovno razdvojile povlaštene mirovine od ostalih.

Mrsić je pritom ustvrdio da su mirovine po posebnim propisima najveći problem hrvatskog mirovinskog sustava te naveo da će 'samo ove godine od 40 milijardi kuna, koliko će biti utrošeno na mirovine, devet milijardi kuna otići na povlaštene mirovine, od čega sedam milijardi kuna na braniteljske mirovine'.

Iz Zajednice udruga (ZUHBL-PTSP-RH) poručuju kako posebno osuđuju 'što se uporno, i to već dugi niz godina, pokušava hrvatskoj javnosti nametnuti mišljenje kako su mirovine hrvatskih branitelja 'povlaštene i privilegirane' što, naglašavaju, nikako ne mogu prihvatiti.

'Rat i ratna stradanja zasigurno nisu privilegija pa tako i ovi nazivi koji se upotrebljavaju u hrvatskom javnom prostoru, upotrebljavaju se isključivo kako bi se hrvatski branitelja i njihove mirovine prikazali kao najveći teret države i društva te kako bi se zadirući u dostojanstvo hrvatskih branitelja polariziralo hrvatsko društvo zbog jeftinih političkih poena', ocjenjuju.

Činjenica je da bez hrvatskih branitelja ne bi bilo niti hrvatske države, jer upravo hrvatski branitelji bili su ti koji su ginuli i bili ranjavani kako bi obranili cijeli hrvatski narod i sve njegove građane od velikosrpskog agresora i stvorili samostalnu i neovisnu hrvatsku državu, poručuju iz Zajednice udruga branitelja liječenih od PTSP-a.

'Saborski zastupnik Mirando Mrsić je na vrlo neprimjeren i politikantski način iznio optužbe na račun hrvatskih branitelja', poručuju iz Zajednice te dodaju kako, na žalost, nije prvi put da Mrsić izlazi sa sličnim tezama koje omalovažavaju ulogu hrvatskih branitelja i značaj hrvatske pobjede u Domovinskom ratu.

Iz toga zaključuju da Mrsić 'svjesno potiče netrpeljivost prema hrvatskim braniteljima, što je nedopustivo i za svaku je osudu'.

Iz Zajednice udruga podsjećaju da, 'unatoč pokušajima da se branitelje prikaže kao teret društva koji će uništiti postojeći mirovinski sustav, službeni podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Ministarstva hrvatskih branitelja opovrgavaju navedene teze i demantiraju zlonamjerne konstrukcije'.

'Zato ove i slične teze ocjenjujemo zlonamjernima i štetnima kojima je jedini cilj raditi podjele u hrvatskom društvu kako bi se eventualno izvukla neka politička korist za pojedince ili stranku', stoji u priopćenju u kojem ZUHBL-PTSP-RH ističe i nepobitnu činjenicu, 'a koja se danas vrlo vješto prešućuje, da su se za hrvatsku državu borili i pripadnici svih nacionalnih manjina koji i danas žive u Hrvatskoj'. 'To je ono što se danas minorizira i želi se staviti u kontekst povijesnog zaborava, a time zadirući u same temelje hrvatske države', dodaju.

Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja RH osnovana je 2003. godine i članica je Svjetske veteranske organizacije WVF od 2006. godine.