ZBOG POREZNIH IZMJENA

Udruga gradova tužit će Vladu?

07.05.2010 u 16:18

Bionic
Reading

U vezi najavljenih izmjena poreznih stopa i razreda poreza na dohodak Udruga gradova u Republici Hrvatskoj priopćila je da izražava negodovanje zbog najavljenih izmjena jer Vlada, kao odgovor krizi, nije donijela niti najavila ni jednu poreznu mjeru koja bi smanjila prihode državnog proračuna, već porezno rasterećenje građana vrši na teret lokalne samouprave.

Vlada je kao odgovor na krizu povećala PDV za jedan posto što godišnje predstavlja dodatne 2 milijarde kuna prihoda državnog proračuna, stoji u priopćenju Udruge gradova.

Također, stoji u priopćenju, izmjene pojedinačno najvećeg prihoda lokalne samouprave planiraju se i usuglašavaju bez konzultacija s lokalnom samoupravom, što je suprotno Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi, iako Udruga gradova u zadnje dvije godine redovito upućuje zahtjeve za sastanak sa ministrom financija i predsjednicom Vlade.

Udruga gradova očekuje da će Vlada nadoknaditi smanjene prihode lokalne samouprave na račun smanjenja udjela u porezu na dohodak koji je namijenjen za fond izravnanja, što neće imati nikakvog utjecaja na standard i prihode građana, priopćeno je.

Provede li Vlada najavljene izmjene bez konzultacija s lokalnom samoupravom, Udruga gradova osporavat će najavljene izmjene svim pravnim sredstvima pred Ustavnim sudom i nadležnim europskim institucijama, ističe se.

Zbog smanjenja prihoda od poreza na dohodak gradovi će morati pristupiti rebalansu proračuna te smanjiti prihode i rashode. Budući da se iz poreza na dohodak u najvećoj mjeri financiraju programi socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja, programi kulture i sporta te subvencionira cijena dječjih vrtića, plaće u dječjim vrtićima, kazalištima i muzejima, za očekivati je da će najveći rezovi biti upravo na ovom području, navodi se.

Analizom reprezentativnog uzorka proračuna gradova, općina i županija utvrdili smo da će se zbog najavljenih izmjena poreznih razreda i stopa poreza na dohodak prihodi lokalne samouprave godišnje smanjiti za 764 milijuna kuna, od čega gradovima 573 milijuna, županijama 111 milijuna i općinama 80 milijuna. Zbog ukidanja poreznih olakšica građanima, stvarno godišnje smanjenje prihoda će biti nešto manje, navodi Udruga gradova.

Nedvojbeno je da će se, bez obzira na ukidanje olakšica, prihodi lokalne samouprave u drugoj polovici 2010. godine smanjiti približno 380 milijuna kuna zbog obveze povrata poreza građanima za 2009. godinu. U 2011. godini će gradovi vršiti povrat poreza građanima za prvih šest mjeseci 2010. godine (do kada vrijede aktualni propisi o porezu na dohodak) zbog čega se očekuje smanjenje prihoda od 560 milijuna kuna, a od 2012. godine će godišnje smanjenje prihoda iznositi 350 milijuna kuna, stoji u današnjem priopćenju Udruge gradova koje je potpisao predsjednik te udruge, gradonačelnik Rijeke SDP-ov Vojko Obersnel