krediti u švicarcima

Udruga Franak: Europska komisija pokrenula je istražne radnje oko odgovornosti RH na temelju naše prijave

04.08.2020 u 13:01

Bionic
Reading

Udruga Franak izvijestila je da je Europska komisija "pokrenula radnje oko utvrđivanja odgovornosti Republike Hrvatske odnosno Vrhovnog suda" za kršenje prava EU

"Europska komisija nas je obavijestila da je pokrenula radnje oko utvrđivanja odgovornosti Republike Hrvatske odnosno Vrhovnog suda RH za kršenje prava EU na temelju naše prijave od 26. svibnja 2020.", priopćila je Udruga Franak u utorak.

Podsjećaju da su državu tada prijavili zbog povreda prava EU koje je Vrhovni sud navodno počinio u tzv. oglednom postupku u vezi kredita u švicarskim francima.

Franak Vrhovnom sudu, među ostalim, prigovara da kao zadnja sudska instanca nije uputio prethodno pitanje Sudu EU vezano za pitanje iz oglednog postupka, mada je to kao zadnja sudska instanca morao učiniti. Tvrde i da je Vrhovni sud odlučio kako su sporazumi/aneksi za konverziju valjani bez ispitivanja njihove nepoštenosti, samo zbog toga jer su konverzije provedene na temelju zakona, unatoč tome što su predmet (valuta CHF) i cijena (promjena kamatne stope odlukom banke) pravomoćno utvrđeni ništetnima od početka ugovornih odnosa.

Ističu i da je Vrhovni sud nije uzeo u obzir dio presude Europskog suda koji govori o pravu potrošača na puno obeštećenje unatoč konverziji, ako konverzijom potrošač nije obeštećen prema uvjetima bez primjene nepoštenih ugovornih odredaba odnosno primjenom kunskih iznosa kredita s početnom kamatnom stopom od početka otplate.

Osim toga, ističu da je Vrhovni sud svojim postupanjem onemogućio potrošačima pristup Sudu EU te je zanemario činjenicu da se potrošači ni jednom izrekom u aneksima nisu odrekli svojih prava. Također, smatraju da je sud suspendirao norme iz Zakona o obveznim odnosima, tumačeći kako su konverzijom ukinuta prava potrošača koja dolaze iz tog zakona te da je protivno volji dviju ugovornih strana, potrošača i banke, dodatke ugovora pretvorio u nove ugovore.

Smatraju i da je predsjednik Vrhovnog suda nakon objave rješenja iz oglednog postupka grubo prekoračio svoje ovlasti i prejudicirao pravorijek rješenja svojim tvrdnjama kako nema posljedica vezanih za ništetnost u temeljnim ugovorima.

"EK nas je obavijestila da je naša pritužba ušla u proceduru, i da ćemo biti informirani o svim radnjama koje po tome pitanju budu bile poduzete", priopćio je Franak, navodeći kako su svjesni da takvi postupci traju i po godine dana te da ne očekuju rješenje preko noći.