SLOVENSKI NAPUTAK

'Udaljite se od kita što prije, ali polako'

27.02.2009 u 20:23

Bionic
Reading

Slovensko ministarstvo okoliša i prostora u petak je izdalo naputak za ponašanje u blizini grbavog kita koji se, kako navode mediji, već dva tjedna zadržava u moru kod slovenske obale

LJUBLJANA - Riječ je o vrlo rijetkoj vrsti kita koji je samo nekoliko puta iz Atlantika ušao u Sredozemlje, a njegov boravak blizu Izole prvi je zabilježen slučaj zadržavanja toga morskog sisavca uza slovensku obalu.

Uputom ministarstva okoliša i prostora zabranjuje se približavanje kitu na manje od sto metara udaljenosti te uznemiravanje, diranje ili hranjenje. Posebno su na opasnost upozoreni jedriličari i vlasnici motornih brodova jer kita prodorni zvukovi i nepoznati predmeti mogu uznemiriti i onemogućiti mu orijentaciju.

Kit je, kako upozoravaju, težak 20-ak tona, pa svaki udarac njegove peraje za čovjeka može biti smrtonosan. Oni koji mu se približavaju motornim brodovima moraju znati da je grbavi kit zaštićena vrsta, pa ga ne smiju uznemiravati, ali i to da su prvi znakovi opasnosti kad je uznemiren udaranje repom po površini mora.

"Ako opazite da je kit uznemiren, pokušajte se što prije, ali polako udaljiti. Brod počnite ubrzavati tek kad ste na 300 metara udaljenosti", savjetuje ministarstvo okoliša.