prosvjed protiv odluke vlade

Učitelji izviždali ministricu Divjak i poručili: Mi ne živimo od lijepih riječi, već od djela

01.03.2018 u 12:39

Bionic
Reading

Sindikat hrvatskih učitelja (SUH) pozvao je članove i simpatizere da se u četvrtak pridruže prosvjedu ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja. Učitelji traže sklapanje kolektivnog ugovora, a ne to da o njihovoj sudbini Vlada donosi jednostrane odluke

Vlada je u četvrtak donijela odluku o primjeni materijalnih prava. 'Ali kolektivni ugovor nisu samo materijalna prava', izjavila je za HRT predsjednica sindikata Sanja Šprem.

Traže nastavak pregovora, ugovaranje boljih materijalnih prava s obzirom na rast BDP-a i veću zaštitu zaposlenika u sustavu osnovnih škola, a što se isključivo može učiniti, smatra Šprem, kolektivnim ugovorom.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak izišla je među učitelje kako bi čula njihove zahtjeve i postoje li neki drugi prijepori oko kojih moraju naći zajednički jezik. Potvrdila je kako su u tijeku pregovori o kolektivnom ugovoru za sve učitelje i nastavnike te da za dva, tri tjedna očekuje završetak procesa.

Istaknula je kako je na današnjoj sjednici Vlade donesena odluka o produženju materijalnih prava za sve učitelje u osnovnim i srednjim školama.

'Do sada je održano deset sastanaka i osam radnih skupina. Ne vidim da je ovdje monolog, već dijalog', naglasila je ministrica u svom govoru koji se jedva čuo zbog konstantnih prosvjedničkih zvižduka i izvikivanja parola poput 'Mi ne živimo od lijepih riječi, već od djela, želimo kolektivni ugovor' ili 'Kolektivni ugovor nisu samo materijalna prava, već sva naša prava'.

'Molim vas da uđemo u zgradu Ministarstva i da popričamo o prijeporima. Tako ćemo i našim učenicima i studentima pokazati da smo spremni za dijalog', pozvala je prosvjednike.

  • +14
Prosvjed Sindikata hrvatskih učitelja Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek