sve je krenulo s 'u banani smo!'

Učitelji i nastavnici kao vreća za boks: Ovako je država zadnjih desetak godina udarala po njima

28.11.2018 u 21:56

Bionic
Reading

U posljednjih desetak godina učitelji i nastavnici, tj. njihove plaće, pretrpjeli su nekoliko udaraca. 'Sustavno se kresalo, a nikada raslo', komentira za tportal Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja koji ima 26 tisuća članova. Ovaj je sindikat bio protiv sporazuma koji je u utorak postignut s Vladom o povećanju osnovice plaće u 2019. za ukupno pet posto

Kako bi objasnila zašto nisu bili suglasni s mirenjem koje je na kraju ipak postignuto, iznijela je samo nekoliko podataka koji najbolje opisuju koliko su učitelji i nastavnici potplaćeni.

Prema podacima strukturiranim po stručnoj spremi iz 2016. godine, prosjek plaće onih s visokom stručnom spremom u Republici Hrvatskoj bio je 8367 kuna, dok je prosječna plaća učitelja i nastavnika, koji su svi visokoobrazovani, bila 6192 kune.

Nema novijih podataka strukturiranih po visini stručne spreme, no ako gledamo prosječnu neto plaću u prvih šest mjeseci 2018. za sve spreme, ona je iznosila 6237 kuna. Prosječna plaća učitelja i nastavnika u osnovnim školama bila je niža od državnog prosjeka i iznosila je 6221, a u srednjim školama 6323 kune. U posljednjih desetak godina ovaj je sektor pretrpio višestruke udarce.

Osnovica plaće u javnim službama sada iznosi 5421,54 kune, a s 3-postotnim rastom od 1. siječnja 2019. iznosit će 5584,19 kuna.

Šprem podsjeća na 2006., kad je postignut važan sporazum kojim je za nekoliko godina trebalo biti uklonjeno zaostajanje u plaćama.

'U banani smo i visimo o niti'

U sporazumu je stajalo da se osnovica za izračun plaća u javnim službama u razdoblju od 2007. do 2009. povećava za šest posto. Sporazum je Vlada kojoj je tada na čelu bio Ivo Sanader poštovala sve do kraja 2008., kad je Hrvatska već debelo zaglibila u krizi i recesiji. Tada je Sanader, koji je ranije sustavno negirao da je država u krizi, na sastanku sa sindikatima rekao: 'U banani smo i visimo o niti.'

'Od tog vremena dolazi do zaostajanja naših plaća, no sustav obrazovanja otad je pretrpio još dva velika udarca', podsjeća Šprem.

Dva udarca u dvije godine

Godine 2012. ukinut je dodatak na plaću od tri, pet, sedam i devet posto u sustavu obrazovanja, a dvije godine kasnije ukinut je dodatak na složenost poslova od četiri, osam i deset posto u svim javnim službama.

'Stvorena je mala razlika između učitelja početnika i onog koji ide u mirovinu te se svota rasporedila tako da svi učitelji dobivaju 3,5 posto, a najveći gubitak osjetili su najstariji učitelji', podsjeća Šprem na rezanja koja su se dogodila u mandatu SDP-ove vlade premijera Zorana Milanovića.

Premijer Milanović s predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

U prošloj godini plaće su rasle tri puta po dva posto, no to nije rast, naglašava Šprem.

'Imali smo više udaraca na primanja koji su rezultirali smanjenjem plaća, a ne rastom. Terminologija koja se koristi kada se govori da su plaće rasle ili povećane Vladinom odlukom pogrešna je jer ako generalno gledamo plaće, tada zapravo 3x2 posto rasta osnovice u prošloj godini nije rast, nego vraćanje', zaključuje Šprem.

  • +9
Nastavak mirenja sindikata javnih službi i Vlade u sporu oko osnovice plaća za 2019. Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL