VI PITATE, ONI ODGOVARAJU

Učenja stranog jezika u sklopu obveznog školovanja bit će verificirano

23.06.2012 u 17:10

Bionic
Reading

Predstavivši ovoga mjeseca novitet u obrazovnom sustavu RH, 'Hrvatski kvalifikacijski okvir', ključni reformski instrument rečenog sustava, prvi put sagledavat će se sve obrazovne razine u cjelini. 'Ova reforma a uključuje partnerski rad ministarstava obrazovanja, rada, regionalnog razvoja, poduzetništva i obrta. Programi u školama moraju biti utemeljeni na jasnim ishodima učenja, a ishodi usklađeni s potrebama tržišta rada', izjavio je ministar obrazovanja Željko Jovanović

Dodao je i da se kvalifikacije više neće utvrđivati prema sadržajima koji su obrađivani, već prema tome što je pojedinac s određenom kvalifikacijom kompetentan raditi. Prijedlog HKO bit će u javnoj raspravi iduća dva mjeseca, a očekuje se njegovo usvajanje do kraja godine. Nakon toga bit će potrebne korekcije postojećih nastavnih planova i programa, vjerojatno ukidanje nekih zastarjelih zanimanja ili stapanje više programa u jedan.

Kako ističe Jovanovićev partner u ovoj reformi, ministar rada Mirando Mrsić: 'Danas samo 43 posto učenika četverogodišnjih strukovnih škola i manje od polovice učenika trogodišnjih strukovnih škola uspije naći posao u svom zanimanju. To znači da 60 tisuća mladih nema gdje steći radnu praksu jer nemaju odgovarajuće kompetencije za rad u struci koje traže poslodavci. Riječ je o brojci koja je dvostruko veća od, primjerice, stanovnika Ličko-senjske županije', zaključio je Mrsić.

Što se tiče učenja stranog jezika u sklopu obveznog osnovnoškolskog te srednjoškolskog i višeg ili visokog obrazovanja (naime, pojedini školarci i studenti strani jezik tijekom školovanja uče i po 12 godina bez da za to nakon završetka škole i studija dobiju ovjerenu verifikaciju poznavanja tog jezika) HKO propisuje ishode učenja za ukupno osam razina, od osnovne škole do rada u znanosti, a sve ustanove, od javnih do pučkih učilišta, veleučilišta i ostalih, koje usklade programe s HKO, moći će izdavati diplome sa žigom HKO-a. To će omogućiti priznavanje tih dokumenata izvan granica Hrvatske, budući da se HKO usklađuje s europskim kvalifikacijskim okvirom.

Do kraja ove godine, dakle, ako se rečeni kvalifikacijski okvir prihvati, učenici i studenti prema svemu navedenom mogu očekivati da im se prizna ono znanje koje su godinama stjecali (ne samo u slučaju stranih jezika) u okviru obrazovnog sustava u RH. Također, s tim ovjerenim diplomama moći će konkurirati u svim EU zemljama, budući da će HKO biti usklađen sa europskim kvalifikacijskim okvirima ili, jednostavnije, više nećete potvrdu poznavanja stranog jezika koji ste učili kroz godine školovanja tražiti u školama stranih jezika, već ćete je dobiti po završetku vašeg redovnog školovanja.

Priloženi tekst odgovor je na pitanje fanova tportala na Facebooku, u sklopu našeg projekta Vi pitate, oni odgovaraju. I sami možete postaviti pitanje bilo kojoj osobi ili organizaciji preko pripadajuće aplikacije na Facebooku.