PAKISTANSKA PRAVDA

Učeniku zatvor zbog uvrede Muhameda

04.02.2011 u 14:18

Bionic
Reading

Pakistanske vlasti uhitile su Muhameda Samiula (17) kojeg terete da je počinio kazneno djelo blasfemije u školskoj zadaći iz travnja 2010, javlja El País

Samiul je uhićen 28. siječnja i nalazi se u zatvoru za maloljetnike u Karačiju gdje čeka suđenje. 'Pakistanska vlada mora hitno povući tužbu, osloboditi maloljetnoga učenika i pružiti mu adekvatno osiguranje', kaže se u priopćenju američke organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) koja je jučer lansirala kampanju za oslobođenje Muhameda.

Pakistan se ističe zbog zloupotrebe zakona o bogohuljenju, 'ali poslati u zatvor mladića koji je nešto šaljivo napisao u školskoj zadaći, strašno je', kazao je Bede Sheppard, istražitelj za prava djece i mladih HRW-a.

Zakon o bogohuljenju, uveden u Kazneni zakon Pakistana tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća u doba vladavine diktatora Muhameda Zia ul Haka, vratio se u središte pažnje svjetskih medija prošlog studenoga zbog smrtne kazne izrečene kršćanki Asiji Bibi, a u siječnju je guverner Punjaba, Salman Taser, ubijen jer je javno zagovarao ukidanje toga zakona.

Nakon toga ubojstva, 40.000 tisuća građana je na ulicama Karačija podržalo ubojicu, Mumtazu Kadrija, koji je tvrdio da je Taser zaslužio smrt zbog vrijeđanja islama.

Vlada je podijeljena, ali premijer Jusuf Reza Giliani odbija samu pomisao da se rasprave moguće izmjene nevedena zakona. Šeri Rehman, bivša ministrica informiranja i parlamentarna zastupnica iz redova vladajuće Narodne partije Pakistana, tvrdi da će nastaviti s borbom za ukidanje zakona o bogohuljenju unatoč uzastopnim prijetnjama smrću koje prima. Od ubojstva guvernera Punjaba ona ne napušta svoj dom, gdje ju čuva policija.