OBRED INICIJACIJE U POLJSKOJ

Učenici svećeniku, ravnatelju škole, ližu šlag s koljena

20.09.2012 u 19:34

Bionic
Reading

Poljska policija istražuje događaje u salezijanskoj srednjoj školi u Lubinu nakon što su se na internetskoj stranici škole pojavile fotografije na kojima 14-godišnji učenici prvih razreda srednje škole ližu šlag s koljena svećenika koji je ravnatelj škole.

Fotografije su uhvatile trenutke u kojima djevojke i mladići glume mačke i četveronoške prilaze svećeniku koji sjedi u fotelji i naizmjence ližu šlag s njegovih koljena. Škola je događaj opisala kao 'obred inicijacije' učenika prvih razreda. Kada su fotografije iscurile u javnost, za događaje u školi u jugozapadnom dijelu Lubina zainteresirala se i policija, ali i tužiteljstvo te je otvorena istraga.

'Ovo je vrlo uznemiravajuće. Granice pristojnosti i prihvatljivih načina ponašanja zasigurno su prijeđene. Naredio sam istragu i zatražio objašnjenje od svih relevantnih osoba u ovom slučaju', kazao je, prenosi Telegraph, Marek Michalak, glasnogovornik poljske vlade za prava djece.

Predsjednica dobrotvorne udruge koja radi s djecom Monika Sajkowska uvjerena je da su djeca bila izmanipulirana te kako su sve granice razumnog ponašanja zasigurno prijeđene. Ravnatelj škole i glavni akter na spornim fotografijama, otac Marcin Kozyra, branio je 'obred' tvrdeći da se nitko, ni roditelji ni učenici, nikada nije žalio na neumjesnost 'igara'. 'Slične fotografije i prošle su godine objavljene na internetskoj stranici škole pa nitko nije ni trepnuo, a kamoli dizao ovakvu buku', komentirao je Kozyra.

I školski inspektor lokalne crkvene zajednice smatra da se od nebitnog događaja stvara veliki problem. – Čini mi se kao da ljudi pokušavaju izokrenuti cijelu situaciju i učiniti od nje nekakvu vrstu seksualnog zlostavljanja – kazao je Alfred Leja. Tužiteljstvo za sada neće podizati nikakvu optužnicu protiv ravnatelja škole, ali osudili su njegovo ponašanje i nazvali ga 'neukusnim'.