KAŠTELANSKA DRAMA

Učenici štrajkali, Jovanović traži sankcije

07.09.2012 u 14:17

Bionic
Reading

Nema mira u kaštelanskoj srednjoj školi 'Braća Radić', gdje je odlukom ministra obrazovanja Željka Jovanovića 42 učenika ostalo neupisano u prve razrede jer je otkriveno da nisu zadovoljili minimalan upisni prag od 36 bodova. U četvrtak ujutro svi učenici četvrtih razreda bojkotirali su prvi sat nastave kako bi izrazili potporu svojim nesuđenim školskim kolegama, a u učionice su se vratili nakon poziva ravnatelja Petra Vrbanića

Jovanović nije popustio pod pritiscima, već je od ministra uprave Arsena Bauka službeno zatražio da se preispita odgovornost županijskog pročelnika za prosvjetu Zdravka Omrčena i voditelja Službe za društvene djelatnosti Nevena Ćurkovića. U samoj školi pojavila se i prosvjetna inspekcija pa se očekuje ekspresna smjena ravnatelja Vrbanića.

Za 42 učenika koji nisu prešli bodovni prag Ministarstvo je zatražilo upis u programe gdje je to moguće - dakle, u trogodišnje smjerove - no još nije jasno što će se dogoditi sa 14 učenika koji u u prve razrede kaštelanske škole upisani potpuno po zakonu. Ako Jovanovićeva odluka ostane na snazi, naime, i oni će biti zakinuti, jer će biti nemoguće organizirati nastavu u pet smjerova s dva do tri učenika po odjeljenju. Inače, radi se o poljoprivrednim i šumarskim programima.

U Kaštelima se u četvrtak sastao i školski odbor ove škole, na kojemu se trebalo raspravljati o sudbini profesora. Navodno se razmatra mogućnost ukidanja nekih smjerova i otpuštanja osoblja koje bi time postalo tehnološki višak.