PROMIKRO U ŠKOLAMA

Učenici šestog razreda dobivaju besplatna mikroračunala, pogledajte kako izgledaju

06.09.2017 u 13:43

Bionic
Reading

Svi učenici šestih razreda u Hrvatskoj mogli bi već u studenom besplatno dobiti mikroračunala koja će moći koristiti i izvan nastave. Preduvjet za to je da se njihove škole prijave za sudjelovanje u projektu PROMikro, čiji je cilj uvođenje digitalne pismenosti u različite nastavne predmete i izvannastavne aktivnosti uporabom mikroračunala, a predviđa i edukaciju učitelja

Čelnici CARNeta, Instituta za razvoj i inovativnost mladih - IRIM te Ministarstva znanosti i obrazovanja predstavili su u srijedu veliki projekt PROMikro, a na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ministarstvu održana je i interaktivna demonstracija programiranja pomoću mikroračunala. U svega nekoliko minuta micro:bit je na jednostavan način programiran tako da uređaj, kada ga se protrese, preuzima funkciju kocke u igri 'Čovječe ne ljuti se'. 

Ministrica Blaženka Divjak izjavila je da uvođenje mogućnosti rada na mikroračunalima za sve učenike šestog razreda ima kao cilj razvoj digitalnih kompetencija učenika, poticanje kreativnosti i inovativnosti te interdisciplinarnog pristupa u korištenju informacijskih tehnologija. Projekt doprinosi digitalnoj transformaciji škola i podiže razinu njezine digitalne zrelosti, a u konačnici pridonosi cilju izgradnje škola za život, a ne ocjenu.

Zahvalila je IRIM-u, CARNetu i Hrvatskoj udruzi poslodavaca na partnerstvu, kao i svom timu u Ministarstvu jer su zajedno uspjeli ostvariti ovaj projekt. 'Pokazali su kako sustav treba biti uključiv i kako zajedno možemo napraviti velike iskorake. Nikad nemojte zaboraviti: prilika za promjenu i iskorak ne postoji, nju sami stvaramo!', istaknula je Divjak.

Suosnivač IRIM-a, poduzetnik Nenad Bakić izvijestio je da je njihov portfelj STEM aktivnosti na raznim platformama već došao do 45.000 djece u Hrvatskoj, ali glavni projekt upravo je baziran na BBC-jevu micro:bitu, čiji su i regionalni partner.

  • +10
Predstavljanje projekta PROMicro Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

'To je tehnologija koja omogućava radikalne iskorake u digitalnoj pismenosti i uvođenju životne informatike međupredmetno, uz potpunu demokratizaciju i jednakost prilika. Cilj nam je da hrvatski đaci budu ravnopravni građani 21. stoljeća. Naša akcija, STEM revolucija, dobila je veliku podršku javnosti i od početka je naš cilj bio da svako dijete u jednoj generaciji dobije mikroračunalo, a nastavnici edukaciju', kazao je Bakić.

MZO = Ministarstvo budućnosti

Inače, taj cilj IRIM je neuspješno nudio prethodnom ministru, a Bakić kaže da su u Ministarstvu na čelu s ministricom Divjak pronašli fantastične partnere. 

'Mislim da smo na pravom putu da MZO bude prepoznato kao Ministarstvo budućnosti. Naime, edukacija je najveće ulaganje koje čini jedna obitelj, ali i društvo u cjelini, a uz iskazano jasno i hrabro vodstvo, kakvo vidimo sada, to je ujedno prilika za zajedništvo, koje nam nedostaje danas u Hrvatskoj', naglasio je Bakić.

Goran Kezunović, ravnatelj CARNeta, rekao je da oni kontinuirano rade na razvoju digitalnih kompetencija korisnika jer znaju da je razvoj upravo tih znanja i vještina jedan od ključnih preduvjeta za uspješno uključivanje pojedinca u današnje društvo i tržište rada.

'Tako ćemo i nastaviti. Korištenjem mikroračunala u nastavi razvijaju se digitalne vještine, logičko razmišljanje i sposobnost rješavanja problema', istaknuo je ravnatelj CARNeta.

NIJE POTREBNO PREDZNANJE

Škole samostalno odlučuju, rok 20. rujna

Svim školama koje se prijave na Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u projektu ProMikro omogućit će se edukacija učitelja od strane IRIM-a, a škole će samostalno odlučivati o načinima uporabe mikroračunala u nastavi. Edukacije učitelja prijavljenih škola održat će se početkom listopada na različitim lokacijama, a za sudjelovanje nije potrebno predznanje o programiranju mikroračunala. Uz edukaciju, svim učiteljima osiguravaju se micro:bit računala na trajno korištenje. Sudjelovanje škola je dobrovoljno, a krajnji rok za iskaz interesa je 20. rujna.

Javna nabava mikroračunala je u tijeku, a planirano je da ona budu u školama najkasnije u studenom. U tu svrhu iz proračuna se planira izdvojiti 4,8 milijuna kuna, a sredstva za edukaciju učitelja i nastavnika osigurat će Hrvatska udruga poslodavaca. Glavni direktor HUP-a Davor Majetić računa da će to biti maksimalno 700.000 kuna - ovisno o interesu.

Majetić napominje da su digitalizacija i korištenje novih tehnologija kako u poslu tako i svakodnevnom životu danas esencijalni za gospodarski i društveni razvoj svake zemlje, a HUP je u ovaj projekt ušao sa zadovoljstvom i bez razmišljanja.

REAKCIJA NA PODRAŽAJ

Divjak: Svaki premijer je 'gazda'

Na novinarsko pitanje je li za ovaj projekt dobila podršku premijera Plenkovića, koji se postavio kao 'gazda' u pogledu kurikularne reforme, ministrica Divjak odgovorila je da je 'svaki predsjednik Vlade, naravno, gazda'. 'Kakva bi to Vlada bila i kakvi bi se to koncepti reforme mogli provoditi da ne postoji konsenzus', rekla je Divjak. Izjavila je da se Akcijski plan za provođenje Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije rješava na razini Posebnog stručnog povjerenstva, koje ga treba dovršiti do petka 8. rujna. Nakon toga, procedura je na Vladi.

'Ovim projektom djeci ćemo omogućiti rani pristup novim tehnologijama te usvajanje znanja i razvoj vještina potrebnih za njihovo korištenje kako bi se pravovremeno pripremili za život i tržište rada budućnosti. Našu investiciju smatramo dugoročnim ulaganjem u bolju budućnost i napredak Hrvatske. Više puta smo naglasili kako reformu obrazovanja smatramo temeljem svih reformi i stoga se nadamo da će uz ovu iznimno vrijednu inicijativu uskoro slijediti i druge promjene koje će nam omogućiti kvalitetnije i konkurentnije obrazovanje', poručio je Majetić.