EPIDEMIJA NORO VIRUSA

Učenici se zarazili zajedničkim obrokom u školi

14.11.2011 u 11:22

Bionic
Reading

Završava epidemija u Osnovnoj školi Popovača, koja je buknula prošli tjedan, a njezin uzrok je noro virus, priopćio je danas Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije

Izvor epidemije nije točno utvrđen, a moguće je da su to bolesni učenici i kliconoše koji su boravkom kontaktom proširili virus s osobe na osobu. Drugi najvjerojatniji put prijenosa je kontaminirani obrok, poslužen u srijedu, 9. studenog, dan prije zaraze.

Kako za mikrobiološku analizu nije preostalo uzoraka tog obroka, noro virus nije potvrđen u hrani, već se ispitivanjem i epidemiološkim anketiranjem oboljelih zaključilo da je kontaminirana hrana najvjerojatniji mogući put prijenosa u toj epidemiji, stoji u priopćenju.

S obzirom da su u školi poduzete mjere čišćenja, pranja i dezinfekcije, uz stalni zdravstveni nadzor epidemiologa i sanitarne inspekcije o kontroli provođenja istih, ne očekuje se ponovno izbijanje bolesti. U tijeku je anketiranje učenika radi dobivanja točnih podataka o broju oboljelih zahvaćenih epidemijom, a danas je u 16 razrednih odjela od 360 učenika prisutno 311 učenika, što ukazuje na izostanak od petnaest posto učenika A turnusa i znak je da epidemija završava.

Najefikasniji način za prekid širenja noro virusa je pranje ruku i ostanak bolesnih u svome domu kod blažih simptoma, koji prolaze kroz jedan do dva dana, dok se u slučajevima težeg oblika bolesti, povišene tjelesne temperature, upornog povraćanja i proljeva, treba javiti svome liječniku.

Neposredno prije podjele obroka veliki broj učenika boravi u prostoru škole gdje se dijeli hrana, a među njima je bilo djece koja su već imala simptome bolesti, uglavnom povraćanje, te je zbog virusnih čestica u izdahnutom zraku moguća kontaminacija hrane i pribora za jelo. Bliskim kontaktom učenika omogućeno je udisanje čestica koje, nakon što se progutaju, izazivaju upalu želučano-crijevne sluznice.

Epidemija je nastala eksplozivno, dan poslije konzumiranja hrane, što odgovara vremenu inkubacije za infekciju noro virusom od 24 do 48 sati. Veliki broj učenika je dobio simptome želučano-crijevne infekcije s prevladavajućim simptomom naglog povraćanja. Epidemiji su u protekla tri tjedna prethodili pojedinačni slučajevi izostanka učenika iz škole zbog istih simptoma.

Mikrobiološkom analizom uzoraka stolice oboljelih nije potvrđena bakterija kao uzrok bolesti već je virusološkom pretragom izoliran noro virus, dok je analiza vode za piće iz vodovodne mreže uredna, priopćeno je.